Nieuws en recente projecten.
Competence Partners
Niet alle installateurs die aan Heliotherm werken staan hier vermeld, sommige zijn zo druk dat ze geen tijd hebben om klanten te bezoeken. Vandaar dat wij van Deltherma in beeld komen en, op basis van de aard van het project, wij een partner installateur aanbevelen. Deze partners hebben bij Heliotherm in Oostenrijk een cursus gevolgd…
Nieuws
Het ontbreekt ons aan tijd (en ruimte op deze site) om meer dan een selectie te presenteren van Heliotherm installaties. Neem contact met ons op en we overleggen of een Heliotherm ook in uw situatie een mogelijkheid is.
Uitvoering
Een installatie heeft meer voeten in aarde dan men denkt. Met een grondgebonden systeem is het project een factor omvangrijker. Hoe dan ook, een installatie opbouwen varieert van 3 of 4 dagen (voor een eenvoudige installatie met enkel een tapwater buffervat) tot mogelijk het dubbele voor een systeem met twee menggroepen, aansluiting op twee systeem buffers en een tapwater vat.
Goed om te weten
We zijn het nog niet tegen gekomen, een te kleine bron, een verkeerd berekende warmtevraag voor een woning, te dunne transport leidingen of een naregeling zonder parallel buffer (ook wel open verdeler genaamd), of een afgifte systeem niet voldoende voor de warmtevraag van de woning. Gelukkig maar. Echter dat neemt niet weg dat we altijd naar deze vier onderdelen kijken.
Jacuzzi
Veel gelezen onzin is om de jacuzzi altijd aan te laten staan, dat zou energie besparen. Welnu, energie verlies wordt bepaald door de ∆T tussen buiten temperatuur en water temperatuur. Hoe warmer het water en hoe lager de buiten temperatuur, hoe meer energie er verloren gaat. Stel dat het buiten 10ºC is, het water 32ºC, dan koelt het in het begin vrij snel af.
Zwembad
Voor het verwarmen van een zwembad gedurende het seizoen is een warmtepomp bijzonder geschikt. Milde temperaturen zorgen voor een bijzonder hoge opbrengst van lucht-water warmtepompen, vergeleken met bron gebonden systemen. Voor een bad dat buiten het stookseizoen wordt verwarmd adviseren wij geen Heliotherm: dit zijn kostbare installaties en…
Planning
De juiste dimensionering van de warmtepomp is buitengewoon belangrijk. Te klein betekent te weinig comfort en te hoge bedrijfskosten. Te groot vergt een onnodig grote investering en een warmtepomp die meer starts en stops maakt dan nodig is. Een warmteverlies berekening en de daaruit voortvloeiende warmtevraag geeft…
70ºC
Fabrieksopgave van het verbruik van een Heliotherm komt redelijk overeen met het verbruik in de praktijk. Echter, alles staat of valt bij de aanvoer temperatuur van het warme water voor de verwarming. Al worden hoog temperatuur warmtepompen aangeprezen als probleem oplossend, dat doen ze maar beperkt: de efficiëntie van een veel lagere SCOP maakt dat ze niet zuiniger zijn…
Stroomvoorziening
Een Heliotherm van 8 kW vraagt doorgaans tussen de 1.5 en 3 kWh aan vermogen. De opgewekte thermische energie is dan evenwel 8 kW. Wel is een drie-fase aansluiting aan te raden (hoewel sommige Heliotherm warmtepompen ook in een 1-fase uitvoering komen adviseren wij 3-fase compressoren: elektromotoren draaien net iets mooier op 3-fase spanning).
Tapwater
Het grote verschil met een gas gestookte warmtebron is dat een gasketel direct heel veel warmte kan leveren. Een warmtepomp heeft een opstart fase en wanneer deze na enkele minuten 8 kW thermische energie levert, dan is dat ongeveer 5 liter warm water per minuut (vergelijk: een 42 kW gasketel levert tot 20 liter warm water per minuut). Vandaar moet er energie gebufferd worden.
Buitenunits Binnen
Systemen die in de woning worden geplaatst zijn voor de klant vaak niet interessant: de ducting voor de lucht aan- en afvoer is, wanneer het goed moet zijn, kostbaar om te maken en goed te isoleren. Met een doorvoer van 8.000 m3 lucht (vergelijkbaar met 20 maal de luchtinhoud van een huis van 150 m2 vloeroppervlak) per uur…
Waarom Heliotherm?
Heliotherm maakt sinds 1987 warmtepompen en er zijn in Nederland op dit moment (2022) meer dan duizend Heliotherm warmtepompen in gebruik. Gebruikers zijn tevreden tot zeer tevreden, Deltherma monitoort (indien u wenst) alle units op afstand. Ook u kunt uw Heliotherm met behulp van een web interface besturen. Ook uw Competence Partner of Heliotherm kunnen in-loggen…
Welke Heliotherm
Het maakt niet uit welke Heliotherm u kiest voor uw woning, bedrijf, of project. Heliotherm maakt de stilste lucht warmtepompen, de meest efficiënte, en de meest degelijke. In het geval van renovatie is een lucht warmtepomp de minst ingrijpende optie: plaatsen, aansluiten (wel graven en mogelijk door muren boren), en in-bedrijf stellen.
R410A
Ongeveer 20.000 direct verdampende systemen heeft Heliotherm geleverd in de jaren sinds 1987 (waarvan het leeuwendeel in de jaren na 2000). De koperen leidingen zijn ommanteld met ‘kinderspeelgoedveilig’ HDPE en worden direct ingegraven. Welke Heliotherm u ook kiest, van een lucht monobloc of split tot een verticale of horizontale bodem warmte wisselaar…
CO2 R744
Verticale grondboringen onder een hoek van 4º en een diepte van 80 meter met daarin een koperen gesloten buis, aan de bovenzijde een verdamper/condensor, en daar de uitwisseling van energie met het R410A koudemiddel. Het exacte boren, de koperen leidingen, de (eveneens koperen) warmte wisselaar, en de aansluiting op de Heliotherm…
Propaan R290
Een direct verdampend systeem met de Heliotherm warmtepomp buiten opgesteld. Dit is noodzakelijk vanwege regelgeving met betrekking tot propaan binnenshuis. Propaan is met een dichtheid van 1.87 kg / m3 veel zwaarder dan lucht wat weer zwaarder is dan methaan.
Inleiding
Het principe van de warmtepomp is dat de compressor een gasvormig koudemiddel (veelal R410A, maar ook R290 of R744) onder hoge druk brengt. Dit geeft de warmte af in een condensor aan het verwarming systeem. Door de warmte afgifte daalt de temperatuur en condenseert het koudemiddel.
Ringlus Collector
Vrij nieuw en nog niet zo vaak toegepast in Nederland, maar met een hoge opbrengst en een betrouwbaar functioneren. Ontwikkeld in Oostenrijk voor huizen met zwembaden waar omheen nog wel veel ruimte is, maar te weinig voor een vlak collector (glycol of direct verdampend).
Horizontaal
Twee opties: direct verdampend of glycol. Direct verdampend komt weer in twee mogelijkheden: R410A of R290 (propaan). Met R410A is actief koelen mogelijk, met R290 niet (dit heeft te maken met de relatief lage druk van R290 en de ‘koude’ bodem: voor het vierweg ventiel is een bepaalde druk nodig
Verticaal
De vuistregel is dat voor elke meter diepte er 30 W aan warmte te halen is. Dus een 12 kW Heliotherm met een SCOP van 5 heeft ongeveer 9.5 kW uit de bodem nodig (de resterende 2.5 kW komt van de compressor. Dat komt neer op ong. 300 meter diepte, ofwel twee lussen van 150 meter elk.
Open Bron
Bestaande bronnen met schoon water (drinkwater kwaliteit voor vee) zijn geschikt voor de warmtewisselaar in een Heliotherm. Beter nog is een Spirec™ warmtewisselaar: een titanium buis in de warmtewisselaar. En nog beter is een scheidingswisselaar tussen de bron en de warmtepomp.
Stil, efficiënt, krachtig
Heliotherm Warmtepompen
