Bodem Verticaal

In het diepe gegooid

Verticaal

Stabiel, efficiënt, en het passief koelen is de kers op de taart

De ene boring is de andere niet. En het enige wat u als klant merkt is het verschil in prestaties van de warmtepomp. Want bij verticaal is hoe dieper hoe duurder en dus hoe hoger de temperatuur van de bron en hoe lager het elektriciteitsverbruik. Twee lussen van 80 meter diep is niet te vergelijken met een lus van 160 meter diep. Ook zijn er regio’s in het land waar er een grondwater stroming is en waar de bron op een mindere diepte al een hogere temperatuur heeft.

Een diepteboring wordt, nadat de sonde of lus is ingebracht, afgevuld met een geleidende specie, grout genaamd. De berekening, de diepte, het materiaal van de sonde, de diameter, enkele of dubbele lus (vanwege weerstand in het systeem), de warmtegeleiding van de specie, zijn enkele van de vele variabelen die het verschil maken tussen een bron en een bron die gegarandeerd 25 jaar meegaat. Ook hier geldt: prijs is recht evenredig met kwaliteit. Een goedkopere boring betekent minder diep, minder diep is lagere bron temperatuur, en dus is een lager rendement en een hoger energie verbruik het gevolg.

Een van de meest belangrijke overwegingen om te kiezen voor een verticale bron is de mogelijkheid om passief te koelen. Slechts een bron pomp en een circulatie pomp koelen uw huis (warmte opslag in de bodem is overigens zeer beperkt en zeer tijdelijk van aard — een paar weken na een hittegolf zal de COP bij het maken van tapwater wel iets hoger zijn).