Lucht
Ergens lucht van krijgen
Lucht
Lucht als energiebron is overal voorhanden. De voordelen zijn talrijker dan de nadelen
Het is overal, er is nagenoeg geen grondoppervlak voor nodig, geen interferentie berekening zoals bij diepteboringen, geen vergunningen of meldingen, en is bij uitstek geschikt voor stadshuizen, bedrijfspanden en bij nieuwbouw als interessant alternatief in plaats van aansluiting op een warmtenet.
* Studie Robert-Jan van Egmond*

Heliotherm 55kW, verwarmt en koelt bedrijfspand van 2400 m2
Bodemgebonden is esthetisch het mooist: niets in de tuin. Ook zijn die systemen relatief stabiel vanwege de vrij constante brontemperatuur. Maar bij grote warmtevraag tussen april en september (denk aan zwembaden, jacuzzi’s), is een lucht/water warmtepomp bij uitstek geschikt: hoge COP, eventueel gecombineerd met PV panelen, en een hoog afgegeven vermogen.
De twee belangrijkste variabelen, die de werking van een lucht/water warmtepomp beïnvloeden, zijn de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Vanaf ong. 5ºC en lager bevriest het water in de buitenlucht op de verdamper. Omdat de lamellen bij een Heliotherm een onderlinge afstand hebben van 4 mm, kan het wel een uur duren voordat er zoveel ijsvorming is dat de unit in actie moet komen om te ontdooien. (Bij temperaturen onder het vriespunt is de lucht beduidend minder vochtig.) Het ontdooien duurt ongeveer twee tot drie minuten, waarvoor warmte uit het verwarmingssysteem wordt gebruikt.

Ook een mooi uitzicht
De enige randvoorwaarde voor het plaatsen van een Heliotherm lucht/water warmtepomp is dat de unit vrij lucht kan aanzuigen en afvoeren. Vandaar dat het niet in een garage of schuur kan staan* en een (in het geval van Heliotherm overigens overbodige) geluiddempende kast zou de luchtstroom dusdanig stremmen dat een veel lager rendement wordt behaald: een Heliotherm verplaatst een luchthoeveelheid van vier- tot achtduizend m3 per uur (de inhoud van 15 huizen). Omdat de verdamper zo groot is, kan de ventilator op een gering toerental draaien. Het resultaat is een lage luchtsnelheid en derhalve een gering geluidsniveau.
(IMAGE)
* Een inpandige oplossing voor een Heliotherm is er wel, al moeten de luchtaanvoer en -afvoer dusdanig groot zijn, dat er bouwkundig eerst een en ander bekeken moet worden.