Vergelijking

Appels met peren

Vergelijking

Zonder een goede vergelijking is keuzes maken moeilijk

De verschillen in het elektriciteitverbruik zijn niet zo groot. Heliotherm lucht warmtepompen (lucht-water om precies te zijn) worden bij bestaande bouw veelal toegepast. Al het andere is al snel een grotere investering en heeft letterlijk nogal wat voeten in aarde. Het enorme voordeel van een warmtepomp vergeleken met conventionele gas- of oliegestookte systemen is dat het volledig elektrisch is en dat per kWh elektra de warmteopbrengst in kWh een factor hoger ligt, wat varieert van 5.2 voor de nieuwste luchtmachines tot zelfs 6.7 maal hoger bij de Natural Technology series van Heliotherm. (Wij rekenen altijd met werkelijke cijfers van vergelijkbare projecten; we verrassen de klant graag met een reële inschatting.) Even een som:

  • Bij een gasprijs van €1.80 / m3 kost 1 kWh thermisch ong. €0.20, want de calorische waarde van gas ligt tussen de 8.7 voor oude ketels, en gaat richting 10 kWh thermisch per m3 gas voor nieuwe condenserende ketels. We delen het door 9.
  • Direct elektrisch verwarmen kost €0.30 / kWh thermisch. Dus 9 straalkachels van 1 kW vermogen elk, verbruiken 9 kWh. Voor €2.70 heeft men net zoveel warmte als voor 1 m3 gas. Heliotherm doet niets met elektrisch verwarmen, omdat het niet nodig is (of zou moeten zijn) en het is veel te duur en inefficiënt. Want… 
  • … een warmtepomp kent een Coefficient of Performance en levert met behulp van 1 kWh elektrische energie 5 kWh thermische energie. En daardoor…
  • … levert een Heliotherm voor 1.8 kWh elektrisch hetzelfde als een gasketel met 1 m3 gas. Nog geen 60 cent in plaats van €1.80. Een factor drie zuiniger.

Een verticale Heliotherm direct verdampende CO2 collector bron.
(veel woorden voor wellicht de meest innovatieve en meest ingewikkelde techniek om warmte uit de bodem te halen)