FAQ

Wat kost het?

FAQ

Een indirect antwoord op een directe vraag

We gaan voorzichtig te werk met het uitbrengen van offertes. De vraag ‘wat kost een warmtepomp’ wordt beantwoord met ‘dat ligt eraan’. Het zou om en nabij €15.000 kunnen zijn voor de meest eenvoudige installatie, of €40.000 voor een zware opstelling met een grondgebonden systeem, aangesloten op meerdere groepen (met jacuzzi of zwembad bijv.). Voor woningen is dit wel een beetje het plaatje waar de meeste installaties tussenin vallen. Voor industriële en commerciële projecten is een richtprijs van €1.000 per kW vermogen aan te houden voor de Heliotherm.

Hybride opstellingen, dus in combinatie met een gasketel, doen we enkel wanneer het duidelijk een tussenoplossing is met een einddatum. Prima om een of twee winters nog een back-up te hebben wanneer het dak nu nog niet kan worden vervangen. Echter alle Heliotherm installaties doen hun werk in principe ‘monovalent’: geen bijstook of bijverwarming met een elektrisch element, gaskachel, of anderszins. Vandaar, wanneer we praten over een 8, of 12, of 20 kW Heliotherm, dan is dat het vermogen van de machine bij –7ºC. Lucht warmtepompen ontdooien in ongeveer twee minuten door het omkeren van het proces: de verdamper (het koude deel) komt dan in contact met de woning waar ietwat warmte wordt opgenomen en deze warme wordt gebruikt om het ijs van de verdamper te smelten.
Omdat er warmtepompen aangeboden worden als zijnde 13 kW vermogen, waarbij duidelijk wordt dat het om een 5 kW machine gaat met en 9 kW elektrisch element, dan weet u als klant dat ergens de rekening twee keer wordt betaald. Eerst aan uw leverancier (die een ‘flinke’ 12 kW installatie levert) en dan aan uw energieleverancier. Wanneer het element 264 uur (de 11 echt koude dagen elk jaar) bijspringt, dan is het verbruik daarvoor 2.376 kWh. Dat zou 1/5e kunnen zijn, slechts 475 kWh ofwel 80% lager. Dit zou uitkomen op extra kosten van €570 bij een elektriciteitsprijs van €0.30 / kWh. Jaar in, jaar uit, voor de aanbieding “… met elektrisch verwarmingselement ter ondersteuning van de verwarming.”
Wij zien een elektrisch element louter als back-up: ter overbrugging van een mogelijke storing en om u als klant de kosten en moeite te besparen om in het weekend een installateur of koeltechnicus te vinden. Dus Heliotherm heeft een back-up verwarmingselement, maar dat wordt vrijwel nooit gebruikt. Het verschil tussen een parachute en een airbag: bij een te kleine warmtepomp kun je niet zonder, en in het tweede geval ‘nice to have’ voor het geval dat.

Onze frequently asked questions:

  • warmtevraag woning of huidig gasverbruik
  • wensen met betrekking tot warm water
  • wensen voor verwarming (overal of gedeeltelijk naregeling)
  • voorkeur voor een bron
  • huidig afgifte systeem (vloer verwarming verdelers, radiatoren, en uiteraard de diameter van aanvoer en retour leidingen)
  • of er een 3x25A aansluiting is in de woning
  • of er plaats is voor een technische ruimte (liefst op de begane grond)
  • wat u verwacht van het systeem behalve ‘the usual suspects’ (comfort, betrouwbaarheid, efficiëntie)

Aan de hand van uw antwoorden volgt mogelijk een bezoek op locatie om dingen door te nemen met u, uw installateur, uw aannemer. Want wij weten uit ervaring dat pas wanneer alles juist is, van de afgeschermde datakabels tot de diameter van de ondergrondse leidingen, dat dan alles werkt, jaar in jaar uit. Dat maakt een tevreden klant. En daar doen wij van Deltherma alles voor.

Wil ik wel een warmtepomp?

Wij bezoeken u graag vrijblijvend, om uitleg en advies te geven. Of een Heliotherm de juiste oplossing is voor u, dat weten we pas op het moment dat we de woning of het project zien. Sommige woningen zijn zeer geschikt, sommige woningen vereisen aanpassingen (met name op het gebied van het bestaande leidingwerk), en weer andere woningen zijn pas geschikt na een grotere investering.

Maar welke Heliotherm?
Omdat Heliotherm meer dan 50 warmtepompen levert onder de subsidieregeling en omdat er vele combinaties mogelijk zijn, wordt het moeilijk om een kort overzicht te geven. Wanneer u ons informeert over het project, dan zoeken wij de oplossing of mogelijke oplossingen erbij. Heliotherm is altijd nauw betrokken bij niet-standaard projecten, zij het voor grotere capaciteiten vanaf 30kW of voor inventieve oplossingen om de energietransitie vorm te geven.
Mijn installateur kent Heliotherm niet
Meer en meer installateurs, architecten en ontwikkelaars kiezen voor Heliotherm: uiterst stil, hoogst-efficiënt, betrouwbaar. Wij helpen met advies en on-site ondersteuning voor installateurs. Het aantal vakmensen bekend met Heliotherm groeit.
Mag iedereen een Heliotherm installeren?

Iedereen mag dat maar niet iedereen kan dat. Omdat een betrouwbaar systeem afhangt van o.a. de bron, de leiding diameter, het afgifte systeem, de warm-water voorziening, naregeling, warmtevraag en koeling, zijn we bij elk project nauw betrokken.

Wie verzorgt support?
Uw installateur, Deltherma, Heliotherm, in deze volgorde. In eerste instantie kijkt uw competence partner of kijken wij, Deltherma, wat de oorzaak zou kunnen zijn in geval van een storing. Deze remote view mogelijkheid brengt de kosten voor on-site support of een service bezoek drastisch terug. Uw installateur kan dan gericht een storing verhelpen. De remote view (kosteloos) is nog een reden om voor Heliotherm te kiezen.
Waar vind ik technische documentatie?
Testrapporten en technical datasheets op aanvraag. Omdat de prestaties van de units continu aan verbetering onderhevig zijn, zijn alle datasheets beperkt actueel. Bij elke offerte voorzien we u van de nodige documentatie.
Is er ook een groot vermogen Heliotherm?

Boven 30 kW zijn er de Heliotherm Solid warmtepompen, deze variëren in vermogen van 30 tot 110 kW en kunnen uitgevoerd zijn in lucht, water (open bron), glycol, of direct verdampend.

foto Aquaco

Deze unit is aangesloten op een horizontale bron (ingegraven op 1 meter diepte onder de vorstgrens) en verwarmt een bedrijfshal en kantoor van ongeveer 2.500 m2.

Is er ook een kleine Heliotherm?
De ontwikkeling van de Heliotherm Invisible in samenwerking met de partners in Engeland is dé oplossing voor warmtepompen in appartementen, kleinere geschakelde woningen, of gezamenlijke woningbouw projecten waarbij er geen ruimte is voor een buitenverdamper.
Elke machine is met een individueel meter reading systeem uitgerust zodat voor elke gebruiker precies bekend is hoeveel warmte-energie is opgenomen en wat de energie kosten zullen zijn.
Wat betekent Smart Grid Ready?
Het SG Ready label wordt toegekend aan warmtepompen waarvan de besturingscontrole geïntegreerd kan worden in het bestaande elektriciteitsnet. Zodoende is het mogelijk om de warmtepomp bijvoorbeeld te laten werken op momenten van veel wind en veel zon (en daarmee het buffervat te verwarmen) en op een lager vermogen wanneer er pieken zijn in de stroomafname op het net. Heliotherm. Intelligent.
Welke thermostaat?

Er is geen ’traditionele’ thermostaat aanwezig: De temperatuur wordt ofwel ingesteld via WebControl, ofwel via een wand unit. De sturing van de warmte-pomp is weersafhankelijk en de retour temperatuur van het verwarming systeem bepaalt of de pomp draait of niet. Anders dan bij sommige andere weers-afhankelijke verwarming systemen, werkt Heliotherm met een feedback loop.

Hoe wordt de temperatuur gemeten?
De temperatuur meting is een afgeleide. Hoe het werkt is dat de terugvoer temperatuur van het water uit het systeem wordt gemeten en aan de hand daarvan wordt de Heliotherm aangestuurd met een algoritme: Terugvoer temperatuur te laag —> energie vraag —> Heliotherm start op —> kamer temperatuur stijgt. Het bepalen van de stooklijn (welke retour temperatuur bij welke buiten temperatuur) is in principe een eenmalige actie bij de respectievelijke buiten temperaturen (18, 0, en –15ºC).
Is afhankelijke naregeling per ruimte mogelijk?
Dan wordt een parallel buffervat toegepast: dit wordt op temperatuur gehouden en een externe pomp circuleert aanvoer en retour voor waar de vraag is (badkamer, kantoor, keuken).
Hoe heet is het tapwater?

Niet heet, want hoe minder heet hoe goedkoper. Om water op te warmen tot 70ºC om dat dan met koud water bij te mengen tot een temperatuur van 38ºC is niet inefficiënt. Heliotherm werkt met de in de DACH landen bekende ‘legionella-vrije verswater buffers’: een platen warmte wisselaar met een inhoud van minder dan 3 liter dat het verse water direct opwarmt tot een temperatuur van ongeveer 48ºC. Voor de heet water voorziening in de keuken adviseren wij een close-in boiler. Dit gebruikt relatief weinig energie om het water op temperatuur te houden en heeft een korte aanvoer leiding.

Is Heliotherm getest?
Heliotherm voldoet aan alle eisen volgens EU normen, zowel aan de strengere Nederlandse NEN7120 en ook aan de NTA8800 die op 1 juli 2020 in de EU geldt.
Meer weten?
Neemt u dan contact met ons op. Wij bezoeken u persoonlijk en vrijblijvend en we vertellen u graag alles over het werken met Heliotherm. Of u nu een project met een woning doet, een woningbouw project, of een groot industrieel ontwerp, de kans is groot dat Heliotherm al iets soortgelijks heeft gedaan, ofwel in Nederland, ofwel elders in Europa. Wij delen onze ervaringen graag met u.