Horizontaal

Op de vlakte houden

Horizontale Bron

Horizontale bodem warmtewisselaars zijn een bekende en bewezen technologie

Twee opties: direct verdampend of glycol. Direct verdampend komt weer in twee mogelijkheden: R410A of R290 (propaan). Met R410A is actief koelen mogelijk, met R290 niet (dit heeft te maken met de relatief lage druk van R290 en de ‘koude’ bodem: voor het vierweg ventiel is een bepaalde druk nodig; uiteraard is dit op te lossen met meer koudemiddel echter in het geval van propaan is dat minder veilig, vandaar dat Heliotherm dit niet aanbiedt). Dit zijn een van de meest efficiënte bronnen voor een warmtepomp, is echter redelijk arbeidsintensief en kostbaar (zeker met de koper prijzen in 2022). Een van de meest efficiënte, want een diepte boring met CO2 collector is vergelijkbaar. Over direct verdampend leest u hier meer.

Voor glycol zijn er twee opties: lussen of een ring. Er is 100 meter lus (tyleen slang, 40 mm buiten diameter) nodig per kW vermogen van de warmtepomp. Deze lussen worden ingegraven op 1 meter onder de vorstgrens in een geschikte bodem. Hart-op-hart afstand 0.6 meter of meer. De lussen komen bijeen op een verdeler (gelijk die van een vloerverwarming, echter veel groter). Dan met 50 mm leidingen naar de technische ruimte.

Een andere optie, met name voor kleinere of niet geheel rechthoekige oppervlakten, is de ringlus collector. Met 2.000 werkende installaties in Oostenrijk en Duitsland (en in 2022 pas enkele in Nederland) weten we dat dit vaak nog een betere (zeker eenvoudiger en wellicht iets minder kostbare) oplossing is dan de horizontale lussen.

(Er zijn ook andere bronnen, zoals energie hekken, lussen op het dak / onder zonnepanelen, etc. Hoe men het ook wendt of keert, de oppervlakte en warmte uitwisseling van bijv. 100 meter tyleen slang in (natte) grond is niet te vergelijken met diezelfde afmeting bovengronds, laat staan de warmte capaciteit van de bodem van 1.000 m2 bij 1.200 meter lengte. Omdat een goed systeem staat of valt bij een werkende bron met voldoende vermogen, werkt Heliotherm enkel en alleen met bewezen technologie.)