Horizontaal

Op de vlakte houden

Horizontale Bron

Horizontale bodemwarmtewisselaars zijn een bekende en bewezen technologie

Twee opties: direct verdampend of glycol. Direct verdampend komt weer in twee mogelijkheden: R410A of R290 (propaan). Met R410A is actief koelen mogelijk, met R290 niet (Dit heeft te maken met de relatief lage druk van R290 en de ‘koude’ bodem. Voor een goede werking van het vierwegventiel is een minimale druk nodig; uiteraard is dit op te lossen met meer koudemiddel, echter in het geval van propaan is dat minder veilig. Vandaar dat Heliotherm dit niet aanbiedt.) Dit zijn een van de meest efficiënte bronnen voor een warmtepomp, is echter redelijk arbeidsintensief en kostbaar. (zeker met de koperprijzen in 2022) Een van de meest efficiënte, vergelijkbaar met de diepteboring met CO2 collector. Over direct verdampend leest u hier meer.

Voor glycol zijn er twee opties: lussen of een ring. Er is 100 meter lus (tyleen slang, 40 mm buitendiameter) nodig per kW vermogen van de warmtepomp. Deze lussen worden ingegraven op 1 meter onder de vorstgrens in een geschikte bodem. Hart-op-hart afstand is 0.6 meter of meer. De lussen komen bijeen op een verdeler. (gelijk die van een vloerverwarming, echter veel groter) Vervolgens wordt de glycol getransporteerd via 50 mm leidingen naar de technische ruimte.

Een andere optie, met name voor kleinere of niet geheel rechthoekige oppervlakten, is de ringlus collector. Met 2.000 werkende installaties in Oostenrijk en Duitsland (en in 2022 pas enkele in Nederland) weten we dat dit vaak nog een betere oplossing is dan de horizontale lussen. (zeker eenvoudiger en wellicht iets minder kostbaar)

(Er zijn ook andere bronnen, zoals energiehekken, lussen op het dak, of onder zonnepanelen, etc. Hoe men het ook wendt of keert, de oppervlakte en warmte-uitwisseling van bijv. 100 meter tyleen slang in (natte) grond zijn niet te vergelijken met diezelfde afmeting bovengronds, laat staan de warmtecapaciteit van de bodem van 1.000 m2 bij 1.200 meter lengte. Omdat een goed systeem staat of valt bij een werkende bron met voldoende vermogen, werkt Heliotherm enkel en alleen met bewezen technologie.)