Heliotherm in uw huis.

Sssssshhhhhh
WAT ZEGGEN MIJN BUREN?
Wanneer u zegt dat het om een Heliotherm gaat, dan niets. Goedkope warmtepompen maken per definitie lawaai: de ventilator is onderbemeten, de luchtweerstand van de verdamper is relatief hoog, de compressor is niet geïsoleerd, de unit is ‘lichtgewicht’ en ontvankelijk voor vibraties. Met lange ontdooicycli, een mogelijk contact van de ventilator met ijs en een daardoor veroorzaakte…
Lees verder...
…onbalans in de ventilator, zullen uw buren hierover geen zorgen hebben met een Heliotherm.
De huidige regelgeving van een maximum 40dB(A) op de grens van uw perceel met dat van de buren, haalt Heliotherm eenvoudig. De 8kW lucht/water compact warmtepomp geeft 30.8dB(A) op 3 meter vanaf het midden van de unit. Op 2 meter zit u al onder 35dB(A).
En voor een split model is het geluidsniveau 18dB(A) op 3 meter (!).
Vandaag is de regelgeving 40dB(A) op de grens, wellicht (hopen wij) wordt dit aangescherpt in de toekomst. Hoe dan ook, Heliotherm ziet de norm niet als een prestatie. Heliotherm ziet het als een prestatie wanneer men de unit wel kan zien maar niet kan horen. Omdat geluid en geluidswaarneming persoonlijk is en wij ons niet laten verleiden door uitspraken zoals ‘vergelijkbaar met het geluid van een ijskast’, nemen wij u graag mee naar een werkende unit.
Het gebruik van hoogwaardige materialen (de kast is geheel van aluminium gemaakt, zonder plastic of stalen delen) verzekert een resistentie tegen weer en wind en zon: geen roest, geen UV-veroudering. Voor het onderhoud kunt u mogelijk een keer per jaar de verdamper met een tuinslang (geen hogedruk-spuit) schoonmaken.
Nog even dit, het kan natuurlijk random zijn, echter het lijkt er inderdaad op dat op locaties waar een Heliotherm staat, dat er al snel een tweede en een derde Heliotherm dichtbij wordt geplaatst.
Heliotherm. Stil.
Doen of niet doen?
PAST EEN HELIOTHERM BIJ U?
Waarschijnlijk wel. Wanneer u overstapt van lage-temperatuur gasgestookte verwarming op een warmtepomp, merkt u weinig verschil.
Mits het buffervat voldoende groot is (500 tot 800 liter voor een gezin van vier personen) heeft u te allen tijde voldoende warm water.
Met een stortdouche of een bad wordt al snel een 800 liter vat aangeraden.
Hoe dan ook, wanneer er 250 liter warm water…
Lees verder...
…(staat gelijk aan 25 minuten douchen…met 10 liter water per minuut) is verbruikt, dan duurt het zo’n 40 minuten voor de 8kW unit voordat het buffervat weer op temperatuur is. Is 48ºC niet voldoende voor uw gebruik, dan kan het water ook tot een hogere temperatuur verwarmd worden.
Het energieverbruik stijgt dan enigszins, daar staat echter tegenover dat u niet een groter buffervat nodig heeft. Omdat de Heliotherm volledig modulerend is kan de verwarming op bijv. 3kW en het warmwater op 5kW gevoed worden, of zelfs 8kW wanneer de verwarming in huis op temperatuur is.
De Heliotherm moet evenwel buiten staan, onder de grond komen geïsoleerde leidingen voorzien van polyethyleen isolatie: dit materiaal is geheel dampdicht (µ-waarde >10.000) en neemt zelfs bij beschadigingen van de leiding geen water op.
Het buffervat kan veelal niet op een zolder geplaatst worden, mits de vloer voldoende draagkracht heeft en de weg ernaar toe voldoende ruim bemeten. Een vat weegt al snel 300kg en met water erbij komt er teveel gewicht op een vierkante meter.
Indien ook op de begane grond in huis of in de kelder niet voldoende plaats is, dan is het wellicht een mogelijkheid om de ‘machinekamer’ in de garage of schuur te plaatsen.
Afstanden tot 20 meter kunnen eenvoudig overbrugd worden. Wel duurt het dan wat langer voordat u warm water heeft in de douche. Een ringleiding waardoor het warme water circuleert en dus elk tappunt direct warm water heeft, is een optie, al wegen de meerkosten (energieverlies, stroomgebruik pomp) veelal niet op tegen de waterbesparing. Wel verhoogt dat het comfort en gemak.
Heliotherm. Vernieuwend.


Niets aan de wand
WELKE THERMOSTAAT?
Er is geen ’traditionele’ thermostaat aanwezig: De temperatuur wordt ofwel ingesteld via webcontrol, ofwel via een wand unit. De sturing van de warmte-pomp is weersafhankelijk en de terugvoertemperatuur van het verwarmingssysteem bepaalt of de pomp draait of niet. Anders dan bij sommige andere weersafhankelijke verwarmingssystemen, werkt Heliotherm met een feedback loop.
Lees verder...
De weergegeven temperatuur is een afgeleide. Uiteraard kan ook een temperatuur sensor gemonteerd worden indien gewenst.
Hoe het werkt is dat de terugvoer temperatuur van het water uit het systeem wordt gemeten en aan de hand daarvan wordt de Heliotherm aangestuurd.
Met smart thermostats (bijv. Nest) merken we dat mensen veel minder vaak aan de knop draaien en men is ermee bekend dat een temperatuursverhoging in huis niet à la minuut gerealiseerd is.
Hoe dan ook, de Heliotherm wordt gestuurd door middel van een algoritme: Terugvoer temperatuur “te laag”, hoger instellen —> kamer temperatuur stijgt.
Wanneer de terugvoertemperatuur van het verwarmingssysteem 21ºC is, dan duidt dit erop dat veel warmte door de woning wordt opgenomen.
De pomp werkt totdat de terugvoertemperatuur bijvoorbeeld 23.7ºC is. Deze instelling doet u zelf via de webcontrol of de control unit. Het buffervat voor uw warm water stuurt de warmtepomp direct en vraagt om warmte wanneer de temperatuur beneden een bepaalde waarde komt.
Voor de heetwater voorziening in de keuken adviseren wij een close-in boiler, bijvoorbeeld een Quooker. Dit gebruikt weinig energie om het water op temperatuur te houden en kan afhankelijk van de uitvoering voor zowel kokend als voor heet water (60ºC) gebruikt worden.
Heliotherm. Modern.
Size matters
WERKT EEN HELIOTHERM MET RADIATOREN?
Mogelijk. Dit hangt af van het type radiator. Is het een groot oppervlak laag temperatuur radiator, dan kan dat zeker. Wanneer u de huidige verwarming op een maximale aanvoertemperatuur instelt van 50ºC en uw woning blijft comfortabel warm, dan kan ook een Heliotherm de vraag aan. Wanneer u een huis heeft waar eerst centrale verwarming kwam en pas later zaken zoals HR+ glas…
Lees verder...
…spouwmuur isolatie, en bodem- of dakisolatie zijn aangebracht, dan hebben de bestaande radiatoren wellicht voldoende capaciteit bij lagere (rond 40ºC) temperaturen.
Uiteraard duurt het veel langer voordat de woning op temperatuur is.
Woningen met vloerverwarming op de begane grond en radiatoren boven hebben wellicht minder aanpassing nodig: het is mogelijk om een
gecombineerd buffervat/verwarmingsbuffer aan te sluiten.
De verwarmingsbuffer levert heet (ong. 60ºC) water voor een deel van het verwarmingssysteem terwijl de vloerverwarming beneden op de lagere, veelal 35ºC temperatuur, werkt.
Boven verwarmen is optioneel; de vloerverwarming beneden moet te allen tijde doorstroming hebben om zodoende de Heliotherm aan te kunnen sturen. Heliotherm werkt feilloos met een gecombineerd verwarmingssysteem van vloer- en radiatorverwarming.
Heliotherm. Oplossend.


Vlug, vlug
HOE SNEL WERKT EEN HELIOTHERM?
Indien u bedoelt: hoe snel is mijn huis warm nadat de verwarming een aantal dagen in de winter uit heeft gestaan, dan is het antwoord “niet snel”. Dit ligt evenwel aan de relatieve traagheid van de lage temperatuur verwarming.
Een zwaardere Heliotherm zal het huis niet veel sneller verwarmen omdat de afgifte temperatuur voor houten vloeren veelal begrenst is op 35ºC.
Heliotherm. Constant.
Onzichtbaar
BUITENUNITS BINNEN
Systemen die in de woning worden geplaatst zijn voor de klant niet interessant: Heliotherm biedt dat sinds enige tijd ook niet meer aan. De ducting voor de lucht aan- en afvoer is, wanneer het goed moet zijn, te duur om te maken en goed te isoleren. Met een doorvoer van 8.000m3 lucht (20 maal de luchtinhoud van een huis van 150m2 vloeroppervlak) per uur worden er zeer hoge eisen aan de luchtkanalen gesteld, hoe kort deze ook mogen zijn.
Elke remming, elke bocht, zelfs…
Lees verder...
… een inbraakveilig traliewerk voor de inlaat en uitlaat, beperkt de warmtepomp in zijn opbrengst en verhoogt het geluidsniveau. Ook moet het kanaal zeer goed geïsoleerd zijn om condensatie en zelfs ijsvorming op het kanaal te voorkomen.
Zulke binnengeplaatste oplossingen zijn er wel voor airconditioning units bij monumentale panden, maar daar is de luchtdoorvoer zovele malen kleiner dat dat relatief eenvoudig gemaakt kan worden.
Hoe dan ook, om het goed te doen werd het te duur, en de Heliotherm klanten kiezen daarom liever voor een traditionele opstelling.
Ook kan een Heliotherm Split unit niet op of in een dak ingebouwd worden gezien de enorme luchtverplaatsing.
Heliotherm. Met afstand de beste.


Niet iedereen heeft gas
EEN BROK ERVARING
Heliotherm maakt sinds 1987 warmtepompen. Deze zijn niet te vergelijken met de units die door producenten van airconditioners worden gemaakt: weliswaar hetzelfde principe, maar een totaal andere uitvoering.
Wanneer u een Heliotherm ziet, de verdamper met 60m2 oppervlakte, de enorme ventilator, de robuuste compressor, en het 4mm dikke plaatstaal, dan is het al duidelijk: dit is letterlijk een zwaargewicht machine. Met zo’n 260 kg voor een 8kW monobloc weet u het al …
Lees verder...
…geplaatst op een stevige betonnen sokkel en zonder rubber voetjes (die zitten bij Heliotherm onder de compressor, op een dikke stalen plaat); en een paar maten groter dan welke andere warmtepomp van een vergelijkbaar vermogen dan ook.
In het westelijk deel van Oostenrijk, het zuiden van Duitsland, en vrijwel geheel Zwitserland, is geen gas voor verwarming: sinds jaar en dag warmtepompen. Men hoort niemand over het geluid (vele systemen zijn grondgebonden, ofwel met geothermie ofwel met grond- of rivierwater) en de lucht/water warmtepompen hoort men ook niet of nauwelijks.
Nederland werd een gasland in de jaren 60 en ging een andere richting uit. Nu er een omslag plaatsvindt naar warmtepompen in plaats van gasgestookte verwarming en er vele aanbieders snel even een graantje mee willen pikken, komt dit niet ten goede van de reputatie van warmtepompen in het algemeen. En dat terwijl dat de discussie over kwaliteit of geluid die hier gevoerd wordt volledig onbekend is in traditionele warmtepomplanden.
Veel fabrikanten komen met hybride oplossingen en alhoewel storingen bij een gastoestel en mogelijk ook bij een warmtepomp relatief weinig voorkomen, wordt de kans op een storing wel verdubbeld met twee systemen. Ook is het inregelen van het hybride systeem niet eenvoudig.
Een ander nadeel is dat u nog altijd afhankelijk bent van gas.
Daarom adviseert Heliotherm om voor ofwel een kwaliteitswarmtepomp (liefst Heliotherm) te kiezen, of bij de huidige gasgestookte ketel te blijven. Ons doel is tevreden klanten en met Heliotherm zal uw klant qua comfort net zo tevreden zijn als met een gasketel.
Heliotherm. Veilig, stil, efficiënt, en zonder gas.
Let’s talk about comfort
WELK VERMOGEN HEEFT U NODIG?
Heliotherm warmtepompen hebben een grote capaciteit bij lage temperaturen. Rond of net boven het vriespunt, wat voor veel lucht/water warmtepompen kritische omstandigheden zijn vanwege ijsvorming en de noodzakelijke ontdooicyclus, werkt uw Heliotherm op zijn best.
Zelfs bij –22ºC levert Heliotherm nog altijd 75% van het nominale vermogen (!).
Wanneer het nog kouder wordt, de vraag nog hoger wordt…
Lees verder...
… voor zowel warm water als verwarming in huis, wordt een elektrisch verwarmingselement ingeschakeld. Dit kan gezien worden als een back-up en omdat het soms enkele dagen per jaar extreem koud is, wegen de extra kosten voor het sporadisch hogere elektriciteitsverbruik niet op tegen de investeringskosten van een Heliotherm met een hogere capaciteit. Bovendien, bij een piek belasting van 8kW verbruikt de 8kW Heliotherm over het hele jaar gezien minder dan de 12kW: de 8kW moduleert van 3,2kW tot 8kW vergeleken met 4,8 tot 12kW.
Bij geringe vraag kan de 8kW warmtepomp beter moduleren in plaats van minimaal 4,8kW te leveren. Ook bij een mogelijke storing van de warmtepomp wordt de elektrische verwarming automatisch ingeschakeld zodat u niet in de kou komt te staan.
Voor een zeer globale inschatting van het benodigde vermogen volgt hier een aantal voorbeelden:
❑ Een huis van omstreeks 1900, zonder spouwmuren, met dubbel glas en een gasverbruik van 3,000m3, daar volstaat een 12–18kW warmtepomp;
❑ Een jaren 30 hoekhuis tot 200m2, redelijk geïsoleerd (dubbel glas, spouwmuur isolatie, etc.) met een gasverbruik van 2,000m3 per jaar, daar volstaat een 8–12kW warmtepomp;
❑ Een moderne hoekwoning van 200m2 gebouwd na 1990, daar volstaat een 8kW warmtepomp.
U vindt meer informatie op de site van warmtepompinfo.nl.
Op basis van gasverbruik, isolatie, het benodigde warmwater (gezinsgrootte) kan een juiste inschatting worden gemaakt. Bij oudere traditionele systemen met radiatoren waar later isolatie is aangebracht, daar is het warmteafgifte oppervlak van de radiatoren veelal voldoende. Hoe dan ook, voor een eerste inschatting kunnen wij u advies geven of een Heliotherm ook voor uw wensen geschikt is.
Heliotherm. Krachtig.

Stil, efficiënt, krachtig
Heliotherm Warmtepompen
