FAQ

Wat kost het?

FAQ

Een indirect antwoord op een directe vraag.

We gaan voorzichtig te werk met het uitbrengen van offertes. De vraag ‘wat kost een warmtepomp’ wordt beantwoord met ‘dat ligt eraan’. De meest eenvoudige installatie zou  om en nabij €15.000 kunnen kosten, of €40.000 voor een zware opstelling met een  grondgebonden systeem, aangesloten op meerdere groepen (met jacuzzi of zwembad bijv.). Voor woningen zijn dit zo ongeveer de bedragen, waar de meeste installaties tussenin vallen. Voor industriële en commerciële projecten is een richtprijs van €1.000 per kW vermogen aan te houden voor de Heliotherm.

Een 12 kW Heliotherm met verswater tapwater systeem, systeem buffer, en passief koelen

Hybride opstellingen, dus in combinatie met een gasketel, doen we enkel, wanneer het duidelijk een tussenoplossing is met een einddatum. Prima om een of twee winters nog een back-up te hebben, wanneer het dak nu nog niet kan worden vervangen. Echter alle Heliotherm installaties doen hun werk in principe ‘monovalent’: geen bijstook of bijverwarming met een elektrisch element, gaskachel, of anderszins. Wanneer we praten  over een 8, of 12, of 20 kW Heliotherm, is dat dus het vermogen van alleen de warmtepomp  (bij –7ºC), en niet de warmtepomp én bijv. een elektrisch element tesamen. Lucht warmtepompen ontdooien in ongeveer twee minuten door het omkeren van het proces: de verdamper (het koude deel) komt dan in contact met de woning waar ietwat warmte wordt opgenomen en deze warme wordt gebruikt om het ijs van de verdamper te smelten.
Dit  relatief hoge vermogen wordt door de lucht warmtepompen van Heliotherm gehaald mede doordat geen elektriciteit, maar het heetgas, wordt gebruikt voor het ontdooien van de  verdamper bij lage temperaturen. De inzet van deze slimme innovatie zorgt voor een lager elektriciteitsverbruik, zeker ook bij de lagere temperaturen, en dus een besparing. 

Omdat er warmtepompen aangeboden worden als zijnde 13 kW vermogen, waarbij duidelijk wordt dat het om een 5 kW machine gaat met en 9 kW elektrisch element, dan weet u als klant dat ergens de rekening twee keer wordt betaald. Eerst aan uw leverancier (die een ‘flinke’ 12 kW installatie levert) en dan aan uw energieleverancier.  Wanneer het element 264 uur (de 11 echt koude dagen elk jaar) bijspringt, dan is het verbruik daarvoor 2.376 kWh. Dat zou met een Heliotherm 1/5e kunnen zijn, slechts 475 kWh ofwel 80%  lager. Kiest u voor een ogenschijnlijk goedkopere warmtepomp met elektrische  bijverwarming maakt u extra kosten van €570 bij een elektriciteitsprijs van €0.30 / kWh. Jaar in, jaar uit, voor de aanbieding “… met elektrisch verwarmingselement ter  ondersteuning van de verwarming.”

It just works

Wij zien een elektrisch element louter als back-up: ter overbrugging van een mogelijke storing en om u als klant de kosten en moeite te besparen om in het weekend een installateur of koeltechnicus te vinden. Dus Heliotherm heeft een back-up verwarmingselement, maar dat wordt vrijwel nooit gebruikt. Het verschil tussen een parachute en een airbag: bij een te kleine warmtepomp kun je niet zonder, en in het tweede geval ‘nice to have’, voor het geval dat.

Het is niet alles goud…

Onze frequently asked questions:

  • Wat is uw huidige warmtevraag of gasverbruik?
  • Wat zijn uw wensen m.b.t. warm water?
  • Wat zijn uw wensen t.a.v. verwarming? (overal of gedeeltelijke naregeling)
  • Naar welke bron gaat uw voorkeur uit? (grond, water, lucht)
  • Wat is uw huidig afgiftesysteem? (vloerverwarming verdelers, radiatoren en de diameter van aanvoer- en retourleidingen)
  • Is er een 3x25A aansluiting in uw woning?
  • Is er plaats voor een technische ruimte? (liefst op de begane grond)
  • Wat zijn uw verwachtingen naast comfort, betrouwbaarheid en efficiëntie?

Aan de hand van uw antwoorden volgt mogelijk een bezoek op locatie om dingen door te  nemen met u, uw installateur, of uw aannemer. Want wij weten uit ervaring dat, pas wanneer  alles klopt – van de afgeschermde datakabels tot de diameter van de ondergrondse  leidingen- alles naar behoren zal werken, jaar in jaar uit. Dat maakt een tevreden klant. En  daar doen wij van Deltherma alles voor. 

Email ons met uw antwoorden op onze vragen en wij nemen contact met u op (liefst telefonisch). Wellicht staat hieronder al een antwoord op een mogelijke vraag.

Wil ik wel een warmtepomp?

Wij bezoeken u graag vrijblijvend, om uitleg en advies te geven. Of een Heliotherm de juiste oplossing is voor u, weten we pas op het moment dat we de woning of het project zien. Sommige woningen zijn zeer geschikt, andere woningen vereisen aanpassingen (met name op het gebied van het bestaande leidingwerk), en weer andere woningen zijn pas geschikt na een grotere investering.

Kan ik gebruik maken van variabele energietarieven?

Ja, met de Homey App. De Heliotherm App voor de Homey Pro heeft flow cards waarmee het mogelijk is om de warmtepomp alleen te laten werken wanneer de stroom tarieven laag zijn. Dit is interessant wanneer u een dynamisch energiecontract heeft waarbij de prijs elk uur verandert.

Maar welke Heliotherm?

Omdat Heliotherm meer dan 50 warmtepompen levert onder de subsidieregeling en omdat er vele combinaties mogelijk zijn, wordt het moeilijk om een kort overzicht te geven. Wanneer u ons informeert over uw woning of het project, dan zoeken wij de oplossing of mogelijke oplossingen erbij. Heliotherm is altijd nauw betrokken bij niet-standaard projecten, zij het voor grotere capaciteiten vanaf 30kW of voor inventieve oplossingen om de energietransitie vorm te geven.

Mijn installateur kent Heliotherm niet

Meer en meer installateurs, architecten en ontwikkelaars kiezen voor Heliotherm: uiterst stil, hoogst-efficiënt en betrouwbaar. Wij helpen met advies en on-site ondersteuning voor installateurs. Het aantal vakmensen bekend met Heliotherm groeit.

Mag iedereen een Heliotherm installeren?

Iedereen mag dat maar niet iedereen kan dat. Omdat een betrouwbaar systeem afhangt van o.a. de warmtebron, de leiding diameter, het afgiftesysteem, de warmwatervoorziening, de naregeling, warmtevraag en koeling, en wij deze kennis en ervaring in huis hebben, zijn we bij elk project nauw betrokken.

Wie verzorgt support?

Uw installateur, Deltherma, Heliotherm, in deze volgorde. In eerste instantie kijkt uw competence partner of kijken wij, Deltherma, wat de oorzaak zou kunnen zijn in geval van een storing. Deze remote view mogelijkheid brengt de kosten voor on-site support of een servicebezoek drastisch terug. Uw installateur kan dan gericht een storing verhelpen. De remote view (vooralsnog kosteloos) is nog een reden om voor Heliotherm te kiezen.

Waar vind ik technische documentatie?

Testrapporten en technical datasheets op aanvraag. Omdat de prestaties van de units continu aan verbetering onderhevig zijn, zijn alle datasheets beperkt actueel. Bij elke offerte voorzien we u van de nodige documentatie.

Is er ook een groot vermogen Heliotherm?

Heliotherm maakt warmtepompen tot 110 kW in enkelvoudige opstelling en kunnen uitgevoerd zijn met lucht, water (open), glycol, of direct verdampend als bron. In cascade is een veelvoud van 110 kW mogelijk.

De Heliotherm 80 kW water-water

Deze unit is aangesloten op een horizontale bron (ingegraven op 1 meter diepte onder de vorstgrens) en verwarmt een bedrijfshal en kantoor van ongeveer 2.500 m2.

Is er ook een kleine Heliotherm?

De ontwikkeling van de Heliotherm Invisible in samenwerking met de partners in Engeland is dé oplossing voor warmtepompen in appartementen, kleinere geschakelde woningen, of gezamenlijke woningbouwprojecten waarbij er geen ruimte is voor een buitenverdamper. Elke machine is met een individueel meter reading systeem uitgerust, zodat voor elke gebruiker precies bekend is hoeveel warmte-energie is opgenomen en wat de energiekosten zullen zijn.

Wat betekent Smart Grid Ready?

Het SG Ready label wordt toegekend aan warmtepompen, waarvan de besturingscontrole geïntegreerd kan worden in het bestaande elektriciteitsnet. Zodoende is het mogelijk om de warmtepomp bijvoorbeeld te laten werken op momenten van veel wind en veel zon (en daarmee het buffervat te verwarmen) en op een lager vermogen, wanneer er pieken zijn in de stroomafname op het net. Heliotherm. Intelligent.

Welke thermostaat?

Er is geen ’traditionele’ thermostaat aanwezig: De temperatuur wordt ofwel ingesteld via WebControl, ofwel via een wand unit. De sturing van de warmtepomp is weersafhankelijk en de retourtemperatuur van het verwarmingssysteem bepaalt of de pomp draait of niet. Anders dan bij sommige andere weersafhankelijke verwarmingssystemen, werkt Heliotherm met een feedback loop.

Hoe wordt de temperatuur gemeten?

De temperatuurmeting is een afgeleide. Hoe het werkt, is dat de terugvoertemperatuur van het water uit het systeem wordt gemeten en aan de hand daarvan wordt de Heliotherm aangestuurd met een algoritme: Terugvoertemperatuur te laag —> energievraag —> Heliotherm start op —> kamer temperatuur stijgt. Het bepalen van de stooklijn (welke retourtemperatuur bij welke buitentemperatuur) is in principe een eenmalige actie bij de respectievelijke buitentemperaturen (18, 0, en –15ºC).

Is afhankelijke naregeling per ruimte mogelijk?

Dan wordt een parallel buffervat toegepast: dit wordt op temperatuur gehouden en een externe pomp circuleert aanvoer en retour voor waar de vraag is (badkamer, kantoor, keuken).

Hoe heet is het tapwater?

Niet heet, want hoe minder heet hoe goedkoper. Om water op te warmen tot 70ºC en dat vervolgens met koud water bij te mengen tot een temperatuur van 38ºC is niet efficiënt. Heliotherm werkt met de in de DACH landen bekende ‘legionella-vrije verswater buffers’: een platen warmtewisselaar met een inhoud van minder dan 3 liter, dat het verse water direct opwarmt tot een temperatuur van ongeveer 48ºC. Voor de heetwatervoorziening in de keuken adviseren wij een close-in boiler. Dit gebruikt relatief weinig energie om het water op temperatuur te houden en heeft een korte aanvoerleiding.

Is Heliotherm getest?

Heliotherm voldoet aan alle eisen volgens EU normen, zowel aan de strengere Nederlandse NEN7120 en ook aan de NTA8800, die op 1 juli 2020 in de EU geldt.

Meer weten?

Neemt u dan contact met ons op. Wij bezoeken u persoonlijk en vrijblijvend en we vertellen u graag alles over het werken met Heliotherm. Of u nu een project met een woning doet, een woningbouwproject, of een groot industrieel ontwerp, de kans is groot dat Heliotherm al iets soortgelijks heeft gedaan, ofwel in Nederland, ofwel elders in Europa. Wij delen onze ervaringen graag met u.