Historie
Een goed begin
Tirol, Oostenrijk, 1987
Onderzoek en ontwikkeling staat nog altijd op de eerste plaats
Andreas Bangheri, pionier en grondlegger van Heliotherm, zag tijdens de oliecrisis in de jaren 70 de noodzaak om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.
Tirol, sterk afhankelijk van toerisme, kwam in zwaar weer terecht door de veel hogere kosten voor verwarming. De acceptatie van de warmtepomp kwam hierdoor in een stroomversnelling. In zijn garage maakte hij de eerste prototypen. Hoewel Heliotherm al sinds jaren technologisch marktleider is, loopt Bangheri nog altijd voorop bij het testen en verbeteren van de bestaande techniek.

De eerste Heliotherm: zelfde principe, veel verschillen
Eerst waren er de Japanse fabrikanten, die omgebouwde koelapparaten als warmtepomp probeerden te verkopen. Echter, bij lagere temperaturen werkten die niet meer vanwege de te kleine verdamper en vielen uit. In de Verenigde Staten waren schroefcompressoren al enige tijd in gebruik. Bangheri nam er een mee in zijn handbagage voor zijn eerste prototype. Enkele jaren later werd het gebruik van scroll compressors gemeengoed, die tot op de dag van vandaag worden toegepast.
De uitdaging voor Bangheri was om het bestaande steeds beter te maken en daardoor het nut voor de klant te verhogen. Dat streven vormde de blauwdruk van Heliotherm: beter, betrouwbaarder, efficiënter.
Heliotherm is niet te vergelijken met de units, die door producenten van airconditioners worden gemaakt: weliswaar hetzelfde principe, maar een totaal andere uitvoering.
Wanneer u een Heliotherm ziet, de verdamper met 60 tot 120 of zelfs 300 m2 oppervlakte, de enorme ventilator, de robuuste compressor, en het 4mm dikke plaatstaal, dan is het al duidelijk: dit is letterlijk een zwaargewicht machine. Met zo’n 215 kg voor de ‘kleinste’ 8kW bij –7ºC weet u het al. Geplaatst op een stevige betonnen sokkel en zonder rubberen voetjes (die zitten onder de compressor op een dikke stalen plaat) is de Heliotherm een paar maten groter dan welke andere warmtepomp van een vergelijkbaar vermogen dan ook.
In het westelijk deel van Oostenrijk, het zuiden van Duitsland, en vrijwel geheel Zwitserland, is geen gas voor verwarming. Daar heeft de warmtepomp dus al veel eerder z’n entree gemaakt en is doorontwikkeld tot een hoogwaardig kwalitatief product. Nederland werd daarentegen een gasland in de jaren 60 en ging een andere richting uit. Nu er een omslag plaatsvindt naar warmtepompen in plaats van gasgestookte verwarming en er vele aanbieders snel even een graantje mee willen pikken, komt dit niet ten goede van aan de reputatie van warmtepompen in het algemeen. Veel fabrikanten komen met hybride oplossingen en alhoewel storingen bij een gastoestel en mogelijk ook bij een warmtepomp relatief weinig voorkomen, wordt de kans op een storing verdubbeld met twee systemen. Ook is het inregelen van het hybride systeem niet eenvoudig en de afhankelijkheid van het gas blijft. Daarom adviseert Heliotherm om voor ofwel een kwaliteit warmtepomp te kiezen, zoals Heliotherm, of bij de huidige gasgestookte ketel te blijven.
De discussie over de kwaliteit of het geluid, die in Nederland wordt gevoerd, is volledig onbekend in een traditioneel warmtepomp-land als Oostenrijk.
De degelijk gebouwde warmtepompen van Heliotherm zijn fluisterstil en brengen net zo veel comfort als een gasketel, zo niet meer.
Heliotherm. Stil, efficiënt, en zonder gas.
Bangheri, eerst in zijn garage, daarna met een jaarproductie van ongeveer 1000 warmtepompen per jaar en nu met het tienvoudige daarvan, is met zijn vooruitstrevende visie nog altijd een pionier: wat dit jaar nieuw op de markt komt is al vele jaren geleden ontwikkeld, getest en opgesteld in testwoningen of bedrijven. Pas wanneer het perfect is, komt een nieuwe Heliotherm op de markt.

State of the art factory in Langkampfen, Tirol
Heliotherm Wärmepumpentechnik Ges.m.b.H. is in privé bezit; het marketing budget is vele malen kleiner dan wat wordt uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Mede daardoor (kwaliteit, betrouwbaarheid, prestaties) komen klanten na tien of twintig jaar weer terug bij Heliotherm voor een warmtepomp voor een nieuw huis of bedrijfspand. Heliotherm Wärmepumpentechnik heeft altijd veel meer besteed aan onderzoek en ontwikkeling dan aan marketing. Kwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties staan voorop.
Mede daardoor komen klanten bij een verhuizing of ingebruikname van een nieuw bedrijfspand na vele jaren weer terug bij Heliotherm. Misschien wel de beste reclame.
Water warm (of af en toe koud) maken en dat met zo min mogelijk elektrische energie is de uitdaging. De eerste Heliotherm machines zijn nauwelijks nog te vergelijken met die van heden ten dage, maar het streven is gelijk gebleven: een zorgeloos en hoogwaardig product te maken. Met de duizenden machines die Heliotherm jaarlijks produceert en de vele installaties, die jaarlijks in Nederland worden gemaakt, weten wij het zeker: Heliotherm. Betrouwbaar.