Techniek

Minder verstand van voetbal

Technologisch marktleider

‘Made in Austria’ staat voor kwaliteit

Rond 1820 vond men uit dat met condenseren en verdampen van bepaalde vloeistoffen koeling (en dus ook verwarming) kon ontstaan. Nog geen 100 jaar later werd een drukkerij gekoeld en de lucht ontvochtigd door de eerste airconditioners. Zo bekeken is de techniek van de warmtepomp ouder, maar niet eenvoudiger dan olie- of gasketels. Dankzij de hedendaagse techniek, klimaatkamers voor tests, en de hoeveelheid data, die beschikbaar komt van duizenden machines, zijn moderne Heliotherm warmtepompen continu in ontwikkeling. Zuiniger, betrouwbaarder, stiller.

De afstand tuusen de lamellen zorgen ervoor dat ijsafzetting de lucht niet tegenhoudt

Ontwerp

Ongevoelig voor UV-licht, vrieskou, en neerslag: na 25 jaar is een Heliotherm nog net zo eenvoudig te openen als op dag een. Wanneer de zijpanelen en de voor- en achterkant zijn verwijderd, is er een grote, overal toegankelijke ruimte. De zware scroll compressor is verend gemonteerd op een 4mm dikke stalen plaat, die op zijn beurt verend is gemonteerd op het frame van de warmtepomp: ontkoppeling dempt. En voor geluid is alles nauw verwant: het ontwerp, de materiaalkeuze, massa, en de modulatie-techniek. Het is de samenhang tussen het ontwerp, de materiaalkeuze, de massa, en de modulatie-techniek, die een stille warmtepomp als de Heliotherm mogelijk maakt. Heliotherm heeft voor het ontwerp in 2016 de prestigieuze Red Dot Design Award gekregen.

The design is not just what it looks like and feels like.
The design is how it works.

~ Steve Jobs

Het op afstand monitoren van het systeem bespaart veel: de installateur die op afstand een diagnose kan stellen en pas dan een bezoek inplant, en de mogelijkheid om op afstand de noodvoorziening aan te zetten. Dat laatste komt zelden voor, want het is eigenlijk nooit de warmtepomp. Een mogelijke fout zit meestal in de installatie zelf. Met een hydraulisch aansluitschema, getoetst door Heliotherm, is zelfs dat vrijwel uit te sluiten.

Domotica

Smart home systems, domotica, naregeling, het is allemaal mogelijk. Heliotherm maakt water op een efficiënte en  betrouwbare wijze warm en het systeem in de woning kan en mag alles daarmee doen wat mogelijk is. Normaal gesproken is Heliotherm de kapitein op het schip van het verwarmen. De afgifte kan ook door Heliotherm gestuurd worden (meerdere groepen, buffervaten, etc.). Met Homey en Modbus kan de warmtepomp aangestuurd worden met bijvoorbeeld dynamische energietarieven.

Overgedimensioneerd met o.a.:

 • 10% hoger dan nominaal vermogen van de compressor
 • 12% hoger dan nominaal vermogen van de verdamper
 • Twin-X dubbele warmtewisselaar voor hogere efficiëntie (de tweede condensor zorgt voor extra nakoeling van het koudemiddel wat de efficiëntie verhoogt)
 • Modulatie-techniek van Heliotherm verlengt de levensduur van de machine en bespaart tot 20% van de energiekosten
 • Monovalente verwarming met enkel de compressor zonder elektrische bijverwarming, zelfs bij 10º onder het vriespunt
 • Ontdooien met heet gas, niet elektrisch (ong. 2 tot 3 minuten per uur) bij temperaturen beneden 5ºC
 • Remote monitoring systeem voor Heliotherm Competence Partners (vrijwel alle mogelijke storingen of problemen zijn op afstand uit te lezen, zelfs het vinden van een oorzaak, wanneer het niets met de warmtepomp te maken heeft) 
 • Bij een eventuele foutmelding in het systeem wordt op afstand een diagnose gesteld
 • 95% van mogelijke problemen kunnen derhalve op afstand opgelost of overbrugd worden
 • Onderdelen worden dezelfde werkdag verstuurd uit Oostenrijk, ook van vorige generatie machines
 • Legionella-vrij verswater tapwater systeem op een energiebesparende  lagere temperatuur
 • Smart grid ready, waarbij de netbeheerder de warmtepomp kan beheren tijdens pieken of dalen op het net tegen vergoeding (techniek die in Oostenrijk wordt toegepast)

Met name het remote monitoring system heeft bijzonder veel waarde voor de klant. Ten  eerste: geen wederkerende kosten. Ten tweede: de Heliotherm kan op afstand aangestuurd worden. Ten derde: een eventuele diagnose kan in korte tijd gesteld worden, nadat de unit  enige tijd online gevolgd is. Dat maakt een mogelijk bezoek van een installateur veel korter.

De over-gedimensioneerde verdamper met de enorme ventilator: veel lucht langzaam verplaatsen dus geen geluid