Historie

Een goed begin

TIROL, OOSTENRIJK, 1987

Onderzoek en ontwikkeling staan nog altijd op de eerste plaats.

Andreas Bangheri, pionier en grondlegger van Heliotherm, zag tijdens de oliecrisis in de jaren 70 de noodzaak om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.
Tirol, sterk afhankelijk van toerisme, kwam in zwaar weer terecht door de veel hogere kosten voor verwarming. De acceptatie van de warmtepomp kwam hierdoor in een versnelling. In zijn garage maakte hij de eerste prototypen, en al is Heliotherm al sinds jaren technologisch marktleider, Bangheri staat nog altijd vooraan bij het uitproberen en verbeteren van de bestaande techniek.

Er is inmiddels wel het een en ander veranderd….

Eerst waren er de Japanse fabrikanten die omgebouwde koelapparaten als warmtepomp probeerden te verkopen, echter bij lagere temperaturen werkten die niet meer vanwege de te kleine verdamper en vielen uit. In de Verenigde Staten waren schroefcompressoren al enige tijd gemeengoed, en Bangheri nam er een mee in zijn handbagage voor zijn eerste prototype. Enkele jaren later werd het gebruik van scroll compressors echter gemeengoed die tot op de dag van vandaag toegepast worden.
Voor Heliotherm was het de uitdaging om het bestaande steeds beter te maken, en daardoor het nut voor de klant te verhogen. Beter, betrouwbaarder, efficiënter.

Heliotherm is niet te vergelijken met de units die door producenten van air conditioners worden gemaakt: weliswaar hetzelfde principe, maar een totaal andere uitvoering.
Wanneer u een Heliotherm ziet, de verdamper met 60 tot 120 of zelfs 300 m2 oppervlakte, de enorme ventilator, de robuuste compressor, en het 4mm dikke plaatstaal, dan is het al duidelijk: dit is letterlijk een zwaargewicht machine. Met zo’n 215 kg voor de ‘kleinste’ 8kW bij –7ºC weet u het al. Geplaatst op een stevige betonnen sokkel en zonder rubber voetjes (die zitten bij Heliotherm onder de compressor, op een dikke stalen plaat); en een paar maten groter dan welke andere warmtepomp van een vergelijkbaar vermogen dan ook.

In het westelijk deel van Oostenrijk, het zuiden van Duitsland, en vrijwel geheel Zwitserland, is geen gas voor verwarming: sinds jaar en dag warmtepompen. Men hoort niemand over het geluid (vele systemen zijn grondgebonden, ofwel met geothermie ofwel met grond- of rivierwater) en de lucht/water warmtepompen hoort men ook niet of nauwelijks.
Nederland werd een gasland in de jaren 60 en ging een andere richting uit. Nu er een omslag plaatsvindt naar warmtepompen in plaats van gasgestookte verwarming en er vele aanbieders snel even een graantje mee willen pikken, komt dit niet ten goede van de reputatie van warmtepompen in het algemeen. En dat terwijl dat de discussie over kwaliteit of geluid die hier gevoerd wordt volledig onbekend is in traditionele warmtepomplanden.

Een ander nadeel is dat u nog altijd afhankelijk bent van gas.
Daarom adviseert Heliotherm om voor ofwel een kwaliteit warmtepomp (bijv. Heliotherm) te kiezen, of bij de huidige gasgestookte ketel te blijven. Ons doel is tevreden klanten en met Heliotherm zal uw klant qua comfort net zo tevreden zijn als met een gasketel.
Heliotherm. Veilig, stil, efficiënt, en zonder gas.

De visie van Bangheri, eerst in zijn garage, daarna met een jaarproductie van ongeveer 1000 warmtepompen per jaar en nu met het tienvoudige daarvan, is nog altijd de pionier: wat dit jaar nieuw op de markt komt is al vele jaren geleden ontwikkeld, getest, opgesteld in test woningen of bedrijven, en pas wanneer het perfect is, pas dan komt een nieuwe Heliotherm op de markt.

Heliotherm Wärmepumpentechnik Ges.m.b.H. is in privé bezit; het marketing budget is vele malen kleiner dan wat wordt uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Mede daardoor (kwaliteit, betrouwbaarheid, prestaties) komen klanten na tien of twintig jaar weer terug bij Heliotherm voor een warmtepomp voor een nieuw huis of bedrijfspand.

Water warm (of af en toe koud) maken en dat met zo min mogelijk elektrische energie is de uitdaging. De eerste Heliotherm machines zijn nauwelijks nog te vergelijken met die van heden ten dage, maar een streven is gelijk gebleven: een zorgeloos goed product te maken. Met de duizenden machines die Heliotherm jaarlijks produceert en de vele installaties die jaarlijks in Nederland worden gemaakt, weten wij het zeker: Heliotherm. Betrouwbaar.