Zwembad

In het diepe

Zwembad

De zeer hoge, specifieke warmte van water werkt tegen, of mee

Voor het verwarmen van een zwembad gedurende het seizoen is een warmtepomp bijzonder geschikt. Milde temperaturen zorgen voor een bijzonder hoge opbrengst van lucht-water warmtepompen, vergeleken met brongebonden systemen. Voor een bad dat buiten het stookseizoen wordt verwarmd, adviseren wij geen Heliotherm: dit zijn kostbare installaties en een oplossing met vlakke plaat collectoren, heat pipes, of zwembad warmtepompen zou eenvoudiger toegepast kunnen worden. Wanneer u echter uw woning en uw zwembad op uw Heliotherm wil aansluiten, dan zijn er wel voldoende redenen om een Heliotherm te overwegen.

Inpandig zwembad

Voor de warmteverliesberekening van de woning zal rekening gehouden moeten worden met het antwoord op de vraag of het zwembad gedurende het stookseizoen gebruikt wordt, buiten het stookseizoen of gedurende het gehele jaar. De warmtevraag van het zwembad hangt af van de temperatuur, het verschil met de ruimtetemperatuur en ook het gebruik van het zwembad. Het onderstaande schema is indicatief:

(Table)

Wordt het zwembad bedekt en maximaal 2 uur per dag gebruikt, dan kan de warmtevraag met wel 50% gereduceerd worden. Tijdens de verwarming van het zwembad wordt de warmtevoorziening voor de verwarming en het warmwater uitgezet. De keuze om overdag dan wel ’s nachts het zwembad op te warmen, hangt af van de prijs van elektriciteit, de buitentemperatuur en wanneer er eventueel gekoeld moet worden in de woning.

Buitenzwembad

In tegenstelling tot een binnenbad is een zwembad afhankelijk van het weer: temperatuur van het bad, buitentemperatuur, wind, gebruikstijden en of het bad afgedekt wordt. Indien het bad in het voor- en najaar kort verwarmd wordt, dan is het energieverbruik minimaal. Bij een onbedekt bad en continu verwarmd, dan kan het warmteverlies eenvoudig groter zijn dan dat van een huis. Bij een buitenbad, dat 365 dagen van het jaar in gebruik is, is het wellicht raadzaam om twee aparte warmtepompen te plaatsen.

Een 12 kW Heliotherm voor verwarming, tapwater, en het zwembad. Hier met een Bowman warmte wisselaar voor het zwembad

Warmtewisselaar

De overdrachtscapaciteit van de warmtewisselaar moet overeenkomen met het vermogen van de warmtepomp en berekend zijn op aanvoertemperaturen van ca. 35°C. De zwembad warmtewisselaar wordt parallel aangesloten aan het verwarmings- en tapwatersysteem. Bij warmtevraag zorgt een thermostaat dat de circulatiepomp in werking treedt. De warmtewisselaar moet uitgerekend worden op het relatief lage temperatuurniveau van de warmtepomp. In de praktijk betekent dit dat de oppervlakte van de warmtewisselaar vijf- tot zevenmaal groter moet zijn vergeleken met een conventionele verwarming met een ontwerptemperatuur van 90/70ºC.

De Bowman warmte wisselaar

Tijdens de warmtevraag voor het zwembad moet ervoor gezorgd worden dat de  stroming over de wisselaar continu is en dat het niet mogelijk is dat er een terugspoeling over het filter plaatsvindt.