Waarom zegt de Coefficient of Performance soms heel veel en soms helemaal niets? En wat heeft de S van seasonal er mee te maken?
Van elektrische energie naar thermische energie: voor elke kWh elektrisch die een compressor in een warmtepomp opneemt, komt een aantal kWh thermisch terug. Hoe meer warmte, hoe hoger de COP, en hoe minder warmte, hoe lager de COP. Bij lucht/water warmtepompen is er een grote variabele: de buitentemperatuur. Vandaar dat zo'n warmtepomp in de zomer heel goed presteert, beter dan wel grondgebonden systeem dan ook, maar in de winter met vorst hebben de grondgebonden warmtepompen een hogere COP. Voor lucht/water warmtepompen wordt dit cijfer gemiddeld, en omdat in de winter meer warmte nodig is, weegt dat zwaarder, en dus rolt er een seizoensgebonden COP uit, ofwel de Seasonal COP.
Het minst zuinig
Oliebadradiators, infrarood panelen, straalkachels: de COP is 1. Prima voor sporadisch gebruik, om snel een badkamer op te warmen of in geval van IR of straalkachels zeer lokaal warmte af te geven. Als hoofdverwarming veel te duur.
Niet zo zuinig
Een lucht/lucht warmtepomp (airconditioner) is bij uitstek geschikt om de lucht in een ruimte snel te verwarmen. De COP wordt niet gemeten. Voor langdurig gebruik te duur en het (elektrisch) ontdooien is een proces wat veel energie kost. En waar in de zomer koele lucht zeer aangenaam is, wordt een warme luchtstroom als minder aangenaam ervaren, denk hierbij aan de warme-lucht deuren bij winkels.
Heel erg zuinig
Een Heliotherm. Even zonder gekheid, elke kwaliteit-warmtepomp met een compressor van een goed merk, met een overbemeten condensor (daar waar de warmte-afgifte aan het systeemwater plaatsvindt), een overbemeten verdamper (dit is ofwel een platenwisselaar voor bodemgebonden systemen of een verdamper met ventilator), optimale regeling en sturing, een tweede condensor (Heliotherm Twin-X Technology) voor een betere nakoeling en efficiëntie-verhoging, grote diameters voor de zuiggasleiding, en elk ander onderdeel geselecteerd op betrouwbaarheid en kwaliteit, dat maakt het verschil.
... maar hoe groot is het verschil dan?
Een zwembad warmtepomp is prima om 's zomers een zwembad te verwarmen, de COP gaat richting de 8.0 bij 28ºC buitenlucht temperatuur en in dat plaatje past geen zware warmtepomp. Wordt het te koud dan doet deze eenvoudige warmtepomp niets meer. Vergelijk een 4x4 met aanhanger op een besneeuwde bergweg in Tirol: in de zomer is de vierwielaandrijving overbodig, maar het is noodzakelijk in de winter.
En in cijfers?
Bij een globale aanname van de aanvoertemperatuur van omstreeks 35ºC, dan geeft een goede warmtepomp ongeveer 5 kWh thermisch voor elke kWh elektrisch. Vergelijk: aardgas geeft ongeveer 9 tot 9.5 kWh thermisch per kubieke meter. Een jaarlijks gasverbruik van 2000 m3 wordt dan ongeveer 3800 kWh elektrisch per jaar.