Zelfs natuurvijvers kunnen verwarmd worden. Maar meestal zijn het gewone zwembaden.
De meeste jacuzzi’s worden direct elektrisch verwarmd. Dat kan veel beter. Ook zwembaden kunnen prima op een Heliotherm, al zeggen we er wel bij dat wanneer het enkel 's zomers verwarmd moet worden, dan zijn er veel eenvoudiger oplossingen.
Jacuzzi
Een veel voorkomend argument is dat het altijd aan laten staat van de jacuzzi energie zou besparen. Niets is minder waar. Energieverlies wordt bepaald door de ∆T tussen buitentemperatuur en watertemperatuur. Hoe warmer het water en hoe lager de buitentemperatuur, hoe meer energie er verloren gaat. Stel dat het buiten 10ºC is, het water 32ºC, dan koelt het in het begin vrij snel af. Naarmate de temperatuur van het water dichterbij de buitentemperatuur komt, neemt de daling af. Het opwarmen kost (met een elektrisch element) veel tijd (en energie), maar het energieverlies zou lager geweest zijn wanneer de jacuzzi op een lagere temperatuur had gestaan. De werkelijke reden om een jacuzzi met elektrisch element altijd aan te laten staan, is dat het opwarmen veel te lang duurt met een ‘klein’ element van 3 kW.
Snel warm met een warmtepomp
Met een Heliotherm warmtepomp en een groot buffervat voor warm water, is een jacuzzi van 1.500 liter in vier uur opgewarmd van 10 tot 39ºC (!). De verbruikskosten van een direct elektrisch-verwarmde jacuzzi kunnen oplopen tot 2.000 kWh elektriciteit per jaar; met een warmtepomp is dat nog maar een derde van dit verbruik. Daarbij komt nog dat een jacuzzi gewoon af kan koelen en tijdens deze ‘lagere temperatuur periode’ minder energie verliest. Het is namelijk snel weer op temperatuur.
Even snel de jacuzzi opwarmen (specificaties van installatie en jacuzzi warmtewisselaar op aanvraag)
Zwembad
Voor het verwarmen van een zwembad gedurende het seizoen is een warmtepomp bijzonder geschikt. Milde temperaturen zorgen voor een bijzonder hoge opbrengst van lucht-water warmtepompen, vergeleken met brongebonden systemen. Voor een bad 's zomers wordt verwarmd, adviseren wij geen Heliotherm: dit zijn kostbare installaties en een oplossing met vlakke plaat collectoren, heat pipes, of zwembad warmtepompen zou eenvoudiger toegepast kunnen worden. Wanneer u echter uw woning en uw zwembad op uw Heliotherm wil aansluiten, dan zijn er wel voldoende redenen om een Heliotherm te overwegen.
Inpandig zwembad
Voor de warmteverliesberekening van de woning zal rekening gehouden moeten worden met het antwoord op de vraag of het zwembad gedurende het stookseizoen gebruikt wordt, buiten het stookseizoen of gedurende het gehele jaar. De warmtevraag van het zwembad hangt af van de temperatuur, het verschil met de ruimtetemperatuur en ook het gebruik van het zwembad. Als indicatie het volgende: wordt het zwembad bedekt en maximaal 2 uur per dag gebruikt, dan kan de warmtevraag met wel 50% gereduceerd worden. Tijdens de verwarming van het zwembad wordt de warmtevoorziening voor de verwarming en het warmwater uitgezet. De keuze om overdag dan wel ’s nachts het zwembad op te warmen, hangt af van de prijs van elektriciteit, de buitentemperatuur en wanneer er eventueel gekoeld moet worden in de woning.
Buitenzwembad
In tegenstelling tot een binnenbad is een zwembad afhankelijk van het weer: temperatuur van het bad, buitentemperatuur, wind, gebruikstijden en of het bad afgedekt wordt. Indien het bad in het voor- en najaar kort verwarmd wordt, dan is het energieverbruik minimaal. Bij een onbedekt bad en continu verwarmd, dan kan het warmteverlies eenvoudig groter zijn dan dat van een huis. Bij een buitenbad, dat 365 dagen van het jaar in gebruik is, is het wellicht raadzaam om twee aparte warmtepompen te plaatsen, een voor de woning en het tapwater, en een voor het zwembad.
De technische ruimte voor een 12 kW Heliotherm voor verwarming, tapwater, en het zwembad
Warmtewisselaar
De overdrachtscapaciteit van de warmtewisselaar moet overeenkomen met het vermogen van de warmtepomp en berekend zijn op aanvoertemperaturen van ca. 35°C. De zwembad warmtewisselaar wordt parallel aangesloten aan het verwarmings- en tapwatersysteem. Bij warmtevraag zorgt een thermostaat dat de circulatiepomp in werking treedt. De warmtewisselaar moet uitgerekend worden op het relatief lage temperatuurniveau van de warmtepomp. In de praktijk betekent dit dat de oppervlakte van de warmtewisselaar vijf- tot zevenmaal groter moet zijn vergeleken met een conventionele verwarming met een ontwerptemperatuur van 90/70ºC (aanvoer/retour).
De warmte wisselaar
Tijdens de warmtevraag voor het zwembad moet ervoor gezorgd worden dat de stroming over de wisselaar continu is en dat het niet mogelijk is dat er een terugspoeling over het filter plaatsvindt.