Gesloten bron

Goede prestaties. De mogelijkheid om passief te koelen is interessant, is echter niet een 'must'.

Met name voor nieuwbouw en goed tot zeer goed geïsoleerde woningen kan het passief koelen een meerwaarde bieden. Vrijwel elke Heliotherm kan koelen, actief voor de direct verdampende en lucht-water systemen, actief of passief voor de systemen met glycol.

Passief of actief koelen
Bij actief koelen werkt de compressor. Passief koelen heeft als voordeel dat enkel de circulatiepompen het werk doen. Uitgaande van 200 Wh voor twee pompen, kan er voor 100 kWh ongeveer 500 uur passief gekoeld worden. Vergelijk: actief koelen is een factor zes hoger, ofwel ongeveer 600 kWh. Extra kosten voor stroom liggen tussen de 100 en €150 per jaar, even afgezien van of er zonnepanelen zijn en er een dynamisch energiecontract is, want dan is het juist zaak om overdag actief te koelen.

Brontemperaturen
Anders dan bij een open bron (een water-water systeem) varieert de aanvoer temperatuur van de bron gedurende het jaar. Lager net na de winter, iets hoger net na de zomer, en nog iets hoger na een periode van passief koelen. Houdt de bron de warmte vast, zoals bij warmte-koude opslag? Niet echt, de aardkorst absorbeert de warmte relatief snel. Een boorbedrijf kan berekeningen tonen over een periode van 25 jaar met en zonder passief koelen.

Beperkingen
Net zoals dat men niet onbeperkt en continu warmte kan onttrekken aan een bron, kan men ook niet onbeperkt warmte toevoegen: de temperatuur van de bron bepaalt het passief koelen vermogen. Zodra de bron naar 15 of 16ºC gaat, dan gaat de koelcapaciteit flink omlaag. Daarom kan, en met name voor bedrijfspanden, actief koelen vaak een veel betere optie zijn.

verticale_lusAanvoer en retour bij een enkele lus

Weinig ruimte: verticaal
Bij bestaande bouw en waar niet gerenoveerd wordt, is een verticale boring ook mogelijk. De ruimte die ervoor nodig is valt mee, zeker wanneer er met een spoelcontainer wordt gewerkt. Hier een time lapse video van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:

https://www.youtube.com/watch?v=LuP9u9tmVsc

Pascal heeft een Heliotherm Cube 7.6 kW Sole en een legionella-vrij verswater tapwater systeem. Boring verzorgd door ARA Boringen, installatie van de Heliotherm door een competence partner van Deltherma. Mocht u vragen hebben over zijn systeem, de prestaties, warmtepompen in het algemeen, voordelen van balansventilatie, neem gerust contact op met Pascal.

Veel ruimte: horizontaal
Heliotherm schrijft voor 100 m1 per lus en dan 1 lus per kW vermogen van de warmtepomp. De lussen worden op een hart-op-hart afstand van 1 meter ingegraven op een diepte van 1 tot 2 meter. De lussen komen bijeen in een verdelerput en daarvandaan gaat het met dikkere leidingen naar de technische ruimte.

HorizontaalPer kW vermogen 1 lus van 100 meter...

... die komen samen in een verdelerput...

De keuze
Uiteindelijk maakt het niet uit, horizontaal of verticaal, zolang er maar warmte opgenomen wordt. Voor kleinere vermogens (tot 8 kW) is een verticale boring uitstekend. Voor grotere vermogens kan een verticale boring al snel fors oplopen in prijs en is een horizontale bodem warmtewisselaar nog aantrekkelijker. Eenieder kan een horizontale collector leggen, en dat geldt niet voor een diepteboring.

Support
Wij bieden ondersteuning en begeleiden het traject op regiebasis. Ook brengen we u graag in contact met Heliotherm klanten die een soortgelijk project al eens hebben ondernomen.

Contactgegevens

HELIOTHERM NEDERLAND
DELTHERMA B.V.
Nobelstraat 9B
6902 PH Zevenaar
KvK: 72989726
Tel. 088 116 8444
info@deltherma.com
Support: support@deltherma.com
088 116 8488

Partners

Heliotherm wordt in Nederland geïnstalleerd door Competence Partners. Ook in uw regio zijn er installateurs.

Deltherma is STEK gecertificeerd, heeft BRL6000-21 voor warmtepomp systemen op bodem- of aardwarmte, en is vakbekwaam voor installaties met propaan (R290) als koudemiddel.