Warmwater

Warmwater

Een buffervat met een spiraal om het tapwater te verwarmen is meestal geen goed idee. Heliotherm heeft de oplossing.

Het verswater systeem van Heliotherm: direct hygiënisch schoon water 'on demand'. Het buffervat buffert de warmte en via een warmtewisselaar ofwel een doorstroom-verwarmer wordt koud water direct verwarmd tot 48ºC (al naar gelang de temperatuur van het water in het vat). De tank maakt gebruik van de gelaagdheid van het water (het warmste water bovenin) en in combinatie met een RVS warmtewisselaar wordt vers koud water direct vers warm water. Schoon en veilig.

Direct verwarmde vaten
De aanvoer en retour gaan direct in en uit het buffervat. Omdat het direct is, is er nauwelijks temperatuurverschil tussen de aanvoer en de temperatuur van het water in het vat. Een 'open buffer' is beter dan een indirect verwarmd vat.

Twee soorten doorstroom-verwarmers
Met een warmtewisselaar buiten het vat, of een RVS spiraal in het vat. Bij de spiraal in het vat, verwarmt het water een inwendige RVS spiraal. In het geval van Heliotherm, een warmtewisselaar verwarmt het water. Een vat met een inwendige RVS spiraal is eenvoudig te installeren, maar de hoeveelheid warm water ofwel de capaciteit is beperkter dan bij een vergelijkbaar vat van Heliotherm (dat scheelt zelfs 50%).

De inwendige RVS spiraal tov de warmtewisselaar
Even een korte uitleg: de bovenste laag van het water in een vat is altijd warmer. Bij het vat met inwendige spiraal is er een 15 cm met ‘heter’ water wat ongebruikt blijft. Ook is RVS een minder goede warmtegeleider dan de koperen warmtewisselaar. Omdat het vat langzaam van onder naar boven afkoelt, wordt het warme deel almaar kleiner, dus minder capaciteit. Dan, de interne weerstand van de spiraal is hoger dan de platen wisselaar, dit is met normale leidingen mogelijk merkbaar. Na 10 minuten douchen met een 300 liter vat wat op 46 graden is begint het water af te koelen. Bij het Heliotherm vat zit er een buis tot bovenin het vat, en altijd wordt het warmste water over de warmtewisselaar gepompt. Het retour water komt helemaal onderin het vat terug. De koperen wisselaar heeft een bijzonder goede warmte overdracht vergeleken met RVS. De capaciteit is enorm: maar liefst 22 liter tot zelfs 40 liter warm water per minuut kan geleverd worden. Na 15 minuten douchen met een 300 liter Heliotherm vat op 46 graden is begint het water af te koelen.

Indirect verwarmde vaten
Indirect verwarmde buffervaten waarbij een spiraal de warmte afgeeft hebben een groot oppervlak nodig. Heliotherm schrijft voor dat de spiraal 0.8 m2 per kW vermogen moet zijn (dus 6.4 m2 spiraal oppervlak voor een 8 kW Heliotherm).

Contactgegevens

HELIOTHERM NEDERLAND
DELTHERMA B.V.
Nobelstraat 9B
6902 PH Zevenaar
KvK: 72989726
Tel. 088 116 8444
info@deltherma.com
Support: support@deltherma.com
088 116 8488

Partners

Heliotherm wordt in Nederland geïnstalleerd door Competence Partners. Ook in uw regio zijn er installateurs.

Deltherma is STEK gecertificeerd, heeft BRL6000-21 voor warmtepomp systemen op bodem- of aardwarmte, en is vakbekwaam voor installaties met propaan (R290) als koudemiddel.