Niets zo veelzeggend als een tevreden klant. En hoe meer tevreden klanten, hoe meer dat zegt over Heliotherm.
Heliotherm maakt sinds 1987 warmtepompen en er zijn in Nederland op dit moment (2024) duizenden Heliotherm warmtepompen in gebruik. Gebruikers zijn tevreden tot zeer tevreden. Deltherma kan (indien gewenst) units op afstand monitoren. Ook u kunt uw Heliotherm met behulp van een web interface besturen. En uw Competence Partner of Heliotherm kan eveneens inloggen, updates uitvoeren, en instellingen wijzigen.
Remote monitoring
Dit is zo geruisloos als de unit zelf en bij een mogelijke storing weten wij het vaak eerder dan de klant zelf. Als deze het al merkt. Via de website ziet u op elk gewenst moment het verbruik, de temperaturen, de COP en de SCOP, het aantal uren in bedrijf, enzovoort, zodat u altijd weet hoeveel energie (warmte) uw Heliotherm levert en verbruikt.
Degelijk
Heliotherm warmtepompen zijn uitzonderlijk degelijk gebouwd. Omdat het buitendeel van aluminium en gehard glas is gemaakt en geen enkel plastic onderdeel, breken er geen door UV-licht verweerde plastic delen af, zijn er geen schroeven die verroesten en ziet uw Heliotherm er na twintig jaar nog hetzelfde uit. Vandaar dat een Heliotherm roestvrij blijft, een leven lang. Deze degelijke constructie heeft tot gevolg dat de compressor zeer stil zijn werk doet. Ook is het hierdoor vrijwel onmogelijk om een andere warmtepomp te vergelijken met een Heliotherm.
Werkelijke prestaties
Hoog comfort, laag energieverbruik, zeer betrouwbaar:
❑ De meest efficiënte warmtepomptechnologie ter wereld;
❑ Modulerende compressor, bronpomp, verwarmingspomp, ventilator;
❑ PV gereed, met vermogensaanpassing op de beschikbare zonne-energie;
❑ Stil door de geoptimaliseerde behuizing;
❑ Tapwater met lagere temperaturen en dankzij het verswater tapwater systeem geen legionella risico;
❑ Opslagtank voor waterverwarming;
❑ Heliotherm Plus: Best in Class — ’s werelds meest efficiënte warmtepomptechnologie en met maximale overheidssubsidies;
❑ Ontwikkeling en productie in Oostenrijk en een grote bestaande markt in de gehele EU
❑ Fabrieksgarantie 2 jaar, uit te breiden tot 5 jaar voor (eenmalig) 2% van de aanschafwaarde;
❑ Extreem lage bedrijfskosten dankzij de intelligente koelcyclus (twin-x technologie, dsi-technologie); en,
❑ Wereldwijde afstandsbediening van de warmtepomp via internet: uw verwarming en tapwater op de gewenste temperatuur bij thuiskomst na vakantie.
Moduleert een Heliotherm?
Viermaal ja.
❑ De compressor is modulerend.
❑ De ventilator (indien van toepassing) is modulerend.
❑ De (bron-)pomp (indien van toepassing) is modulerend.
❑ En de pomp voor de vloerverwarming is modulerend.
De compressor draait de meeste tijd op 40% van het totale vermogen en dat scheelt in het energieverbruik, omdat de compressor nu eenmaal efficiënter werkt bij deelbelasting: een langere cyclus is voordelig. De ventilatorsnelheid hangt af van de buitentemperatuur: lager bij hogere buitentemperatuur; lager bij lage luchtvochtigheid; hoger bij meer en lager bij minder vraag van de compressor. Een modulerende compressor is slechts een schakel in het geheel. Heliotherm stemt alles op elkaar af en optimaliseert zodoende het gehele systeem. Vandaar dat ook bij uitzonderlijke temperaturen er voldoende capaciteit is en een laag verbruik.
IJs terwijl het niet eens vriest?
Bij dalende temperaturen van 5ºC en lager een relatief hoge luchtvochtigheid bevriest de waterdamp in de lucht op de verdamper: het proces van de verdamping van het koudemiddel vergt zoveel energie dat voor een 8 kW Heliotherm er ongeveer 4.000 m3 lucht een graad of 6 daalt in temperatuur. Een deel van het vocht in de lucht wordt zo koud dat ijsvorming optreedt. Vandaar dat uw Heliotherm regelmatig de warmtestroom omkeert om het ijs te smelten, zodat de lucht weer zonder hindernis over de verdamper kan stromen.
Kost ontdooien veel energie?
Neen. De ontdooi cyclus duurt ongeveer 2 minuten, waarin de warmtepomp dus even geen warmte opwekt, maar warmte onttrekt. Het grote oppervlak van de verdamper (variërend van 60 tot maar liefst 300 m2 voor de zware units) en de afstand van 4 mm tussen de lamellen zorgen ervoor dat de capillaire werking geminimaliseerd wordt: het water stroomt sneller van de verdamper af en des te sneller kan de normale werking hervat worden. Bij een airconditioner in inverted mode heeft de buitenunit (in deze modus de verdamper) niet genoeg oppervlakte (lees: capaciteit) en duurt het ontdooien te lang. Het gevolg is niet genoeg warmte in huis, hogere verbrNeen. De ontdooi cyclus duurt ongeveer 2 minuten, waarin de warmtepomp dus even geen warmte opwekt, maar warmte onttrekt. Het grote oppervlak van de verdamper (variërend van 60 tot maar liefst 300 m2 voor de zware units) en de afstand van 4 mm tussen de lamellen zorgen ervoor dat de capillaire werking geminimaliseerd wordt: het water stroomt sneller van de verdamper af en des te sneller kan de normale werking hervat worden. Bij een airconditioner in inverted mode heeft de buitenunit (in deze modus de verdamper) niet genoeg oppervlakte (lees: capaciteit) en duurt het ontdooien te lang. Het gevolg is niet genoeg warmte in huis, hogere verbruikskosten, of een unit, die lange tijd geen warmte kan leveren op het moment, dat veel warmte nodig is.
Voordelen van een Heliotherm
❑ Groot verdamper oppervlak;
❑ Ventilator met verwarmingsstrip om ijsafzetting op de binnenzijde van de behuizing van de ventilator te voorkomen en zodoende de bladen van de ventilator te beschermen tegen beschadiging door ijs;
❑ Elektrische noodverwarming bij extreme omstandigheden of in geval van storing;
❑ Viermaal modulerend: Compressor, pomp, ventilator, en de pomp voor het verwarmingssysteem.
Heliotherm publiceert uitsluitend testwaarden van onafhankelijke instituten. Testwaarden worden in de praktijk gecontroleerd en zijn conform wat men mag verwachten op basis van de fabriekswaarden.
Werkelijk vermogen
Wanneer Heliotherm het heeft over een 8 kW machine, dan levert deze 10.3 kW bij –7ºC en dat volledig monovalent, dat betekent: zonder elektrische bijverwarming. U ziet bij Heliotherm geen specificaties van een “13 kW warmtepomp waarvan 5 kW met de compressor en tot 9 kW met een elektrisch element”.
Wat zeggen de buren over het geluid?
Wanneer u uitlegt dat het om een Heliotherm gaat, dan niets. Goedkope warmtepompen maken per definitie lawaai: de ventilator is onderbemeten, de luchtweerstand van de verdamper is relatief hoog, de compressor niet geïsoleerd, de unit is ‘lichtgewicht’ en ontvankelijk voor vibraties. Met een lange ontdooi cyclus, een mogelijk contact van de ventilator met ijs en een daardoor veroorzaakte onbalans in de ventilator: hierover zullen uw buren geen zorgen hebben, wanneer u een Heliotherm aanschaft.
Heliotherm is stil. Heel erg stil. Even wat getallen: het geluidsniveau in dB(A) op een zondagochtend vroeg in een huiskamer zal rond 26 dB(A) zijn. Buiten is het al snel 30 dB(A). En dat is het niveau van een 8 kW Heliotherm monobloc op 3 meter afstand. Een split produceert 18 dB(A), en daarmee 2 dB(A) onder de gehoorgrens. Vele niet commerciële geluidsmeters gaan tot een minimum van 30 dB(A). Het is heel moeilijk een Heliotherm in een buitenopstelling te testen: wind, geruis van bladeren, verkeer in de verte.
Een Heliotherm warmtepomp is weliswaar niet onhoorbaar, maar vergeleken met andere warmtepompen wel verbazingwekkend stil. U kunt ons te allen tijde verzoeken om een Heliotherm in werking te zien. En mogelijk te horen.
Geluidsniveau
Vandaag is de regelgeving 40 dB(A) op de erfgrens, wellicht wordt dit aangescherpt in de toekomst. (dat hopen wij) Hoe dan ook, Heliotherm ziet de norm niet als een prestatie. Heliotherm ziet het als een prestatie wanneer men de unit wel kan zien, maar niet kan horen. Omdat geluidswaarneming persoonlijk is en wij ons niet laten verleiden door uitspraken zoals ‘vergelijkbaar met het geluid van een ijskast’, nemen wij u graag mee naar een werkende unit. Bij een Heliotherm Split (gescheiden buiten- en binnendeel) durven we wel te zeggen: deze hoort u eigenlijk niet.
🤫
In de binnenstad
Het gebruik van hoogwaardige materialen (de kast is geheel van aluminium gemaakt, zonder plastic of stalen delen) biedt maximale bescherming tegen weer, wind en zon: geen roest, geen UV-veroudering. Voor het onderhoud kunt u mogelijk een keer per jaar de verdamper met een tuinslang (geen hogedruk-spuit) schoonmaken.
Nog even dit, het kan natuurlijk toeval zijn, maar het lijkt er inderdaad op dat op locaties waar een Heliotherm staat, er al snel een tweede en een derde Heliotherm dichtbij wordt geplaatst. In het Friese dorp Garyp (ongeveer 2000 inwoners), staat inmiddels een Heliotherm bij 3% van alle huizen (!).
Past een Heliotherm bij u of uw klant?
Waarschijnlijk wel. Wanneer men overstapt van lage temperatuur gasgestookte verwarming op een warmtepomp, merkt men weinig verschil. De monobloc van Heliotherm moet evenwel buiten staan, onder de grond komen geïsoleerde leidingen voorzien van polyethyleen isolatie: dit materiaal is geheel dampdicht (µ-waarde >10.000) en neemt zelfs bij beschadigingen van de leiding geen water op.
Gasketel hing op zolder
Het tapwater buffervat kan veelal niet op een zolder geplaatst worden, tenzij de vloer voldoende draagkracht heeft en de weg ernaar toe voldoende ruim bemeten. Een vat weegt al snel 120 kg en met water erbij komt er te veel gewicht op een vierkante meter. Indien op de begane grond of in de kelder niet voldoende plaats is, dan is het wellicht een mogelijkheid om de technische ruimte in de garage of schuur te maken.
Hoe dicht bij huis moet de Heliotherm staan?
Afstanden tot 20 meter zijn probleemloos. Maar zelfs 50 meter is mogelijk. Het buffervat voor het tapwater wel liefst zo dicht mogelijk bij de badkamer(s). Anders duurt het dan wat langer voordat u warm water heeft in de douche. Een ringleiding is een optie, al wegen de meerkosten (energieverlies, stroomgebruik pomp) veelal niet op tegen de waterbesparing. Wel verhoogt dat het comfort en gemak. Een hotfill boiler dichtbij het tappunt biedt dan een betere uitkomst.
De technische ruimte
Er is wel iets meer ruimte nodig dan op onderstaande foto. Liefst 1 x 2 meter, nog liever 1.2 x 3 meter, en graag een vlakke wand voor montage. Hoe ruimer, hoe minder beperkingen, en hoe eenvoudiger de installatie op te bouwen is.