Vraag & Antwoord

Vraag & Antwoord

Tijdens de ontwerpfase komen de eerste vragen. Juist dan is er alle tijd om het goed te doen. Want er is nooit meer tijd om het overnieuw te doen.

Wellicht puzzelt u met de keuze voor de bron en hoe dan verder. Welnu, daar is een en ander over te vinden op deze site. En nadat u weet waar uw voorkeur naar uitgaat, dan begint het nadenken over het systeem. Welke bron, hoeveel vermogen, uitbreidingen (aanbouw, jacuzzi) in de toekomst, warmwater behoefte, wel of niet koelen, het zijn eenvoudige vragen al geven de antwoorden stof tot nadenken.

Het maakt niet uit welke Heliotherm u kiest voor uw woning, bedrijf, of project. Heliotherm maakt de stilste, de meest efficiënte, en de meest degelijke warmtepompen. Ongetwijfeld heeft u veel meer vragen dan wat we hier samenvatten. Maar de belangrijkste vraag heeft het kortste antwoord: werkt het straks bij mij ook? Ja. Maar voordat wij ons ja-woord geven, gaan we in een vrijblijvend gesprek dieper in op onze veelgestelde vragen.

Onze frequently asked questions
❑ Wat is uw huidige warmtevraag of gasverbruik?
❑ Wat zijn uw wensen m.b.t. warm water?
❑ Wat zijn uw wensen t.a.v. verwarming? (overal of gedeeltelijke naregeling)
❑ Naar welke bron gaat uw voorkeur uit? (grond, water, lucht)
❑ Wat is uw huidig afgiftesysteem? (vloerverwarming verdelers, radiatoren en de diameter van aanvoer- en retourleidingen)
❑ Is er een 3x25A aansluiting in uw woning?
❑ Is er plaats voor een technische ruimte? (liefst op de begane grond)
❑ Wat zijn uw verwachtingen naast comfort, betrouwbaarheid en efficiëntie?
Aan de hand van uw antwoorden volgt mogelijk een bezoek op locatie om dingen door te  nemen met u, uw installateur, of uw aannemer. Want wij weten uit ervaring dat, pas wanneer alles klopt, van de afgeschermde datakabels tot de diameter van de ondergrondse  leidingen, alles ook naar behoren zal werken, jaar in jaar uit. Dat maakt een tevreden klant. En  daar doen wij van Deltherma alles voor. 
Email ons met uw antwoorden op onze vragen en wij nemen contact met u op (liefst telefonisch). Wellicht staat hieronder al een antwoord op een mogelijke vraag.

Wil ik wel een warmtepomp?
Wij bezoeken u graag vrijblijvend, om uitleg en advies te geven. Of een Heliotherm de juiste oplossing is voor u, weten we pas op het moment dat we de woning of het project zien. Sommige woningen zijn zeer geschikt, andere woningen vereisen aanpassingen (met name op het gebied van het bestaande leidingwerk), en weer andere woningen zijn pas geschikt na een grotere investering.

Wat zeggen de buren?
Wanneer u uitlegt dat het om een Heliotherm gaat, dan niets. Goedkope warmtepompen maken per definitie lawaai: de ventilator is onderbemeten, de luchtweerstand van de verdamper is relatief hoog, de compressor mogelijk niet of minder geïsoleerd, de unit is een ‘lichtgewicht’ en ontvankelijk voor vibraties. Hierover zullen uw buren geen zorgen hebben, wanneer u een Heliotherm aanschaft.

Hoe stil is Heliotherm?
Heel erg stil. Even wat getallen: het geluidsniveau in dB(A) op een zondagochtend vroeg in een huiskamer zal rond 26 dB(A) zijn. Buiten is het al snel 30 dB(A). En dat is het niveau van een 8 kW Heliotherm monobloc op 3 meter afstand. Een split type produceert 18 dB(A), en daarmee 2 dB(A) onder de gehoorgrens. Vele niet-commerciële geluidsmeters gaan tot een minimum van 30 dB(A). Het is heel moeilijk een Heliotherm in een buitenopstelling te testen: wind, geruis van bladeren, verkeer in de verte. Een Heliotherm warmtepomp is weliswaar niet onhoorbaar, maar vergeleken met andere warmtepompen wel verbazingwekkend stil. U kunt ons te allen tijde verzoeken om een Heliotherm in werking te zien. En mogelijk te horen.

Kan ik gebruik maken van variabele energietarieven?
Ja, met de Homey App. De Heliotherm App voor de Homey Pro heeft flow cards waarmee het mogelijk is om de warmtepomp alleen te laten werken wanneer de stroom tarieven laag zijn. Dit is interessant wanneer u een dynamisch energiecontract heeft waarbij de prijs elk uur verandert.

Maar welke Heliotherm?
Omdat Heliotherm meer dan 50 warmtepompen levert onder de subsidieregeling en omdat er vele combinaties mogelijk zijn, wordt het moeilijk om een kort overzicht te geven. Wanneer u ons informeert over uw woning of het project, dan zoeken wij de oplossing of mogelijke oplossingen erbij. Heliotherm is altijd nauw betrokken bij niet-standaard projecten, zij het voor grotere capaciteiten vanaf 30kW of voor inventieve oplossingen om de energietransitie vorm te geven.

Waar moeten we aan denken?
Welke machine ofwel welke warmte-opwekker, hoeveel vermogen, koelbehoefte, wel of niet voorbereiden op de toekomst wanneer de garage een slaapkamer wordt, een of twee of drie badkamers, wel of niet gelijktijdig douchen met of zonder stortdouches, verwarmen met straling of met lucht (convectie), koelen met of zonder condenswater afvoer, een jacuzzi of zwembad aansluiten, de woning vergaand isoleren, toekomstplannen (en beperkingen) voor de tuin, dynamische energietarieven, gelijktijdigheid stroomvraag, enzovoort zijn in het kort de zaken die straks naar boven komen.

Hoe groot moet het buffervat voor tapwater zijn?
Met een tapwater buffervat van 500 liter voor een gezin van vier personen heeft bij normaal gebruik voldoende warm water, zelfs met twee tappunten gelijktijdig (wat meer van de waterdruk en waterleiding diameter afhangt).

Hoe lang duurt het voordat het tapwater buffervat weer op temperatuur is?
Een 300 liter buffer levert ongeveer 185 liter warm water van boven de 40ºC. Een 500 liter ruim meer. Met een stortdouche of een groot bad wordt een 800 liter vat aangeraden. Wanneer er 250 liter warm water met een normale douche van 10 liter per minuut wordt getapt, dan duurt het zo’n 40 minuten voor een 8 kW Heliotherm om het buffervat weer op temperatuur te brengen. Is 48ºC niet voldoende voor uw gebruik, dan kan het water ook tot een hogere temperatuur verwarmd worden. Het energieverbruik stijgt dan enigszins, daar staat echter tegenover dat u geen groter buffervat nodig heeft.

Heb ik wel een tapwater buffervat nodig?
Het grote verschil met een gasgestookte warmtebron is dat een gasketel direct heel veel warmte kan leveren. Een warmtepomp heeft een opstartfase en wanneer deze na enkele minuten 8 kW thermische energie levert, dan is dat ongeveer 5 liter warm water per minuut. (vergelijk: een 42 kW gasketel levert tot 20 liter warm water per minuut). Een platen warmtewisselaar met een debiet van 22 liter per minuut (30 of 40 liter per minuut ook mogelijk) verwarmt koud leidingwater direct tot een temperatuur van 48ºC.

Hoe heet is het tapwater?
Niet heet, want hoe minder heet hoe goedkoper. Om water op te warmen tot 70ºC en dat vervolgens met koud water bij te mengen tot een temperatuur van 38ºC is niet efficiënt. Heliotherm werkt met de in de DACH landen bekende ‘legionella-vrije verswater buffers’: een platen warmtewisselaar met een inhoud van minder dan 3 liter, dat het verse water direct opwarmt tot een temperatuur van ongeveer 48ºC. Voor de heetwatervoorziening in de keuken adviseren wij een close-in boiler. Dit gebruikt relatief weinig energie om het water op temperatuur te houden en heeft een korte aanvoerleiding.

Kan ik een globale offerte krijgen?
We gaan voorzichtig te werk met het uitbrengen van offertes. De vraag ‘wat kost een warmtepomp’ wordt beantwoord met ‘dat ligt eraan’. De meest eenvoudige installatie met zelfwerkzaamheid zou  om en nabij €15.000 kunnen kosten, of €40.000 voor een zware opstelling met een  grondgebonden systeem. Voor woningen zijn dit zo ongeveer de bedragen, waar de meeste installaties tussenin vallen. Voor industriële en commerciële projecten is een richtprijs van €1.000 per kW vermogen aan te houden voor de Heliotherm.

Is een hybride installatie mogelijk met een gasketel?
Hybride opstellingen zijn een tussenoplossing. Prima om een of twee winters nog een back-up te hebben, wanneer het dak nu nog niet kan worden vervangen. Echter alle Heliotherm installaties doen hun werk in principe ‘monovalent’: geen bijstook of bijverwarming met een elektrisch element, gaskachel, of anderszins. Maar het is wel mogelijk, uiteraard.

Is een hybride installatie mogelijk met een houtkachel?
Ja, maar er moet een 'fail safe' mechanische begrenzing zijn tussen het mogelijk zeer hete water en de Heliotherm.

Is een hybride installatie mogelijk met een elektrisch element?
Ja. Omdat er in Nederland 11 koude dagen zijn per jaar, is het te overwegen om een back-up element bij te schakelen. Dan geeft de machine een extra vermogen van 6 kW en dat verbruikt 6 kWh. Met 10 uur per dag op 11 dagen, zijn de kosten te overzien en wellicht lager dan een zwaardere warmtepomp, diepere boring, etc.

Kan Heliotherm ventilatielucht als bron gebruiken?
Nee, zelfs niet in theorie. Met de luchttoevoer (in dit geval afvoer) van ong. 4.000 m3 lucht per uur

Ontdooit de Heliotherm met een elektrisch element?
Neen. Het ontdooien duurt ongeveer twee minuten waarbij het proces wordt omgekeerd: de verdamper wordt warm. Vaak is dan waterdamp te zien wat bij de unit opstijgt.

Waarom heeft elke Heliotherm een elektrisch element ingebouwd?
Het dient als back-up ter overbrugging van een mogelijke storing. Het is echter geen noodzakelijk onderdeel en dient niet als ondersteuning van de verwarming.

Kan ik niet beter een veel kleinere machine nemen?
Omdat er warmtepompen aangeboden worden als zijnde 13 kW vermogen, waarbij duidelijk wordt dat het om een 4 kW machine gaat met een 9 kW elektrisch element, dan wordt ergens de rekening twee keer betaald. Eerst aan de leverancier (die een ‘flinke’ 13 kW installatie levert) en dan aan de energieleverancier.  Wanneer het element 'slechts' 264 uur in werking is (11 dagen), dan is het verbruik daarvoor 2.376 kWh. Dat zou met een Heliotherm 1/5e kunnen zijn, slechts 475 kWh ofwel 80%  lager. Een goedkope(re) warmtepomp met elektrische  bijverwarming heeft dan extra kosten van €570 bij een elektriciteitsprijs van €0.30 / kWh. Per jaar.

Is er ook een kleine Heliotherm?
De ontwikkeling van de Heliotherm SMS in samenwerking met de partners in Engeland is dé oplossing voor warmtepompen in appartementen, kleinere geschakelde woningen, of gezamenlijke woningbouwprojecten waarbij er geen ruimte is voor een buitenverdamper. Elke machine is met een individueel meter reading systeem uitgerust, zodat voor elke gebruiker precies bekend is hoeveel warmte-energie is opgenomen en wat de energiekosten zullen zijn.

Past in mijn huis wel een Heliotherm?
Of een Heliotherm de juiste oplossing is voor u, weten we pas op het moment dat we de woning of het project zien. Sommige woningen zijn zeer geschikt, andere woningen vereisen aanpassingen (met name op het gebied van het bestaande leidingwerk), en weer andere woningen zijn pas geschikt na een grotere investering.

Kan ik gebruik maken van variabele energietarieven?
Ja, met de Homey App. De Heliotherm App voor de Homey Pro heeft flow cards waarmee het mogelijk is om de warmtepomp alleen te laten werken wanneer de stroom tarieven laag zijn. Dit is interessant wanneer u een dynamisch energiecontract heeft waarbij de prijs elk uur verandert.

Wat betekent Smart Grid Ready?
Het SG Ready label wordt toegekend aan warmtepompen, waarvan de besturingscontrole geïntegreerd kan worden in het bestaande elektriciteitsnet. Zodoende is het mogelijk om de warmtepomp bijvoorbeeld te laten werken op momenten van veel wind en veel zon (en daarmee het buffervat te verwarmen) en op een lager vermogen, wanneer er pieken zijn in de stroomafname op het net.

Mijn installateur kent Heliotherm nog niet
Meer en meer installateurs, architecten en ontwikkelaars kiezen voor Heliotherm: uiterst stil, hoogst-efficiënt en betrouwbaar. Wij helpen met advies en on-site ondersteuning voor installateurs. Het aantal vakmensen bekend met Heliotherm groeit.

Maar welke Heliotherm?
Omdat Heliotherm meer dan 50 warmtepompen levert onder de subsidieregeling en omdat er vele combinaties mogelijk zijn, wordt het moeilijk om een kort overzicht te geven. Wanneer u ons informeert over uw woning of het project, dan zoeken wij de oplossing of mogelijke oplossingen erbij. Heliotherm is altijd nauw betrokken bij niet-standaard projecten, zij het voor grotere capaciteiten vanaf 30kW of voor inventieve oplossingen om de energietransitie vorm te geven.

Kan elke installateur een Heliotherm installeren?
Waarschijnlijk wel. Omdat een betrouwbaar systeem afhangt van o.a. de warmtebron, de leiding diameter, het afgiftesysteem, de warmwatervoorziening, de naregeling, warmtevraag en koeling, en wij deze kennis en ervaring in huis hebben, zijn we bij elk project nauw betrokken. Ook voor de installateur voor wie Heliotherm nieuw is.

Wie verzorgt support?
Uw installateur, Deltherma, Heliotherm, in deze volgorde. In eerste instantie kijkt uw competence partner of kijken wij, Deltherma, wat de oorzaak zou kunnen zijn in geval van een storing. Deze remote view mogelijkheid brengt de kosten voor on-site support of een servicebezoek drastisch terug. Uw installateur kan dan gericht een storing verhelpen. 

Waar vind ik technische documentatie?
Testrapporten en technical datasheets op aanvraag. Omdat de prestaties van de units continu aan verbetering onderhevig zijn, zijn alle datasheets beperkt actueel. Bij elke offerte voorzien we u van de nodige documentatie.

Is er ook een groot vermogen Heliotherm?
Heliotherm maakt warmtepompen tot 110 kW in enkelvoudige opstelling en kunnen uitgevoerd zijn met lucht, water (open), glycol, of direct verdampend als bron. In cascade is een veelvoud van 110 kW mogelijk.

Welke thermostaat?
Er is geen ’traditionele’ thermostaat aanwezig: de sturing van de warmtepomp is weersafhankelijk en de retourtemperatuur van het verwarmingssysteem bepaalt of de warmtepomp werkt of niet. Anders dan bij sommige andere weers-afhankelijke verwarmingssystemen, werkt Heliotherm met een feedback loop.

th

Hoe wordt de temperatuur gemeten?
De temperatuurmeting is een afgeleide. Hoe het werkt, is dat de terugvoertemperatuur van het water uit het systeem wordt gemeten en aan de hand daarvan wordt de Heliotherm aangestuurd met een algoritme: Terugvoertemperatuur te laag —> energievraag —> Heliotherm start op —> kamer temperatuur stijgt. Het bepalen van de stooklijn (welke retourtemperatuur bij welke buitentemperatuur) is in principe een eenmalige actie bij de respectievelijke buitentemperaturen (18, 0, en –15ºC).

Is afhankelijke naregeling per ruimte mogelijk?
Dan wordt een parallel buffervat toegepast: dit wordt op temperatuur gehouden en een externe pomp circuleert aanvoer en retour voor waar de vraag is (badkamer, kantoor, keuken).

Is Heliotherm getest?
Heliotherm voldoet aan alle eisen volgens EU normen, zowel aan de strengere Nederlandse NEN7120 en ook aan de NTA8800, die op 1 juli 2020 in de EU geldt.

Kan het op het bestaande leidingwerk in de woning?
Dat moet ter plaatse worden bekeken. Een woning omstreeks het jaar 2000 met een gasketel op zolder en dunne (22 mm) leidingen weggewerkt in de muren? Zonder een extra investering in installatietijd en -materialen niet mogelijk. En er komen overal leidingen in de woning, net zoals in de jaren toen de gasketel werd geïnstalleerd. Maar ook voor nieuwbouw en renovatieprojecten is het leidingwerk altijd een punt van aandacht. Vuistregel: hoe dikker hoe beter.

Kan de huidige vloerverwarmingsverdeler gebruikt worden?
Aan de hand van een foto kunnen we daar uitsluitsel over geven. Er moeten aansluitingen zijn voor aanvoer en retour, en bij voorkeur geen ingebouwde circulatiepomp.

Kan de lucht-water Heliotherm ook binnen staan?
In principe wel, al komt het zelden voor, echter de luchtstroom en de grootte van de opening mogen niet onderschat worden. De luchtkanalen voor de aan- en afvoer is kostbaar om te maken en goed te isoleren. Met een doorvoer van 4 tot 8.000 m3 lucht per uur worden er zeer hoge eisen aan de luchtkanalen gesteld, hoe kort deze ook mogen zijn. Elke remming, elke bocht, zelfs een inbraakveilig traliewerk voor de in- en uitlaat, beperkt de warmtepomp in zijn opbrengst en verhoogt het geluidsniveau. Ook moet het kanaal zeer goed geïsoleerd zijn om condensatie en ijsvorming op het kanaal te voorkomen. Ook kan een Heliotherm Split unit niet op of in een dak ingebouwd worden gezien de enorme luchtverplaatsing.

Mythen en waarheden
Wat waar is of niet waar, mythe of feit, het enige wat telt is dat de woning of het bedrijfspand efficiënt en uiterst stil wordt verwarmd, en dat op de meest betrouwbare manier. Dat begint bij de keuze voor een Heliotherm, het schema van de te maken installatie, het afgifte systeem, en uiteraard hoe de installateur te werk gaat. Hoe meer uren, hoe meer materiaal, hoe degelijker en betrouwbaarder de installatie. We komen het wel eens tegen, even een circulatiepomp vervangen en geen enkele kraan om iets in te blokken. Dan gaan de uren tellen en was die dure kraan goedkoper geweest.

Is een Heliotherm onbetaalbaar?
Heliotherm zegt hierover op haar website
"U moet natuurlijk bedenken dat de eenmalige aanschafkosten van een warmtepomp iets hoger zijn dan die van een gas- of oliekachel. Maar met een warmtepomp kunt u tot wel 80% op uw stookkosten besparen! Gelooft u het niet? Met onze verwarmingskosten calculator kunt u het zelf uitrekenen."
Waar of niet waar, iets of veel duurder, het is om het even. Met zonnepanelen en salderen is zelfs 100% besparing mogelijk. Maar zonder salderen, dan was 80% mogelijk toen de gasprijzen extreem waren gestegen. Milieucentraal heeft een prognose gemaakt. Hoe dan ook, een Heliotherm installatie is veel kostbaarder dan een gastoestel. In het beste geval werkt een Heliotherm warmtepomp generaties lang en verhoogt het bovendien de waarde van de woning.

Meer weten?
Neemt u dan contact met ons op. Wij bezoeken u persoonlijk en vrijblijvend en we vertellen u graag alles over het werken met Heliotherm. Of u nu een project met een woning doet, een woningbouwproject, of een groot industrieel ontwerp, de kans is groot dat Heliotherm al iets soortgelijks heeft gedaan, ofwel in Nederland, ofwel elders in Europa. Wij delen onze ervaringen graag met u.
Deltherma. De kwaliteit van verwarmen.

Contactgegevens

HELIOTHERM NEDERLAND
DELTHERMA B.V.
Nobelstraat 9B
6902 PH Zevenaar
KvK: 72989726
Tel. 088 116 8444
info@deltherma.com
Support: support@deltherma.com
088 116 8488

Partners

Heliotherm wordt in Nederland geïnstalleerd door Competence Partners. Ook in uw regio zijn er installateurs.

Deltherma is STEK gecertificeerd, heeft BRL6000-21 voor warmtepomp systemen op bodem- of aardwarmte, en is vakbekwaam voor installaties met propaan (R290) als koudemiddel.