Lucht-water

Lucht-water

De meest eenvoudige energiebron. In veel gevallen de beste keuze, zeker gezien de prestaties en de investering.

Er zit niet veel verschil in verbruik tussen een Heliotherm lucht-water en een diepteboring. Dat is omdat de gemiddelde lucht temperatuur boven 0ºC is. Uiteraard, hoe kouder, hoe meer draaiuren, echter anders dan bij een diepteboring is de bron onuitputtelijk.

Prestaties
Een vergelijking is altijd moeilijk, behalve wanneer er twee identieke huizen zijn en met eenzelfde gebruik, en op een zelfde locatie. Voor dit voorbeeld nemen we Huis L met een 12 kW Heliotherm lucht-water warmtepomp, en huis B met een 12 kW Heliotherm bodem-gebonden warmtepomp. Beide woningen zijn nieuwbouw, oppervlakte 300 m2 voor huis L en 200 m2 voor huis B met vloerverwarming, en de installaties zijn opgeleverd in september 2020 en januari 2022.

Heliotherm lucht vs. bodem Huis Lucht (4 jaar) Huis Bodem (2 jaar)
Totale warmteproductie 51.869 kWh 28.357 kWh
Totale energieverbruik 10.844 kWh 4.845 kWh
Seasonal COP 4,78 5,85

Huis L staat in postcode gebied 6600 en huis B in 5700. Datum opname 29 januari  2024.

Prijsverschil
Een diepteboring is in dit voorbeeld zo’n 20% zuiniger dan een lucht-water monobloc. Is dat veel? Neen. Huis L zou dus in drie jaar en vier winters 8,866 kWh hebben verbruikt in plaats van 10.844 kWh, een verschil van 1.978 kWh. Dit komt uit op ongeveer €150 per jaar.

Ontdooicyclus
Het grote verschil met een grondgebonden installatie en een lucht-water is het ontdooien. Daar zijn misverstanden over. Voor huis L zien we in dat de machine 221 uur heeft ontdooid, en dat is over ongeveer 480 dagen (temperaturen lager dan 7ºC in deze periode), oftewel nog geen 28 minuten per etmaal. Tijdens het ontdooien draait de compressor en neemt warmte op uit de woning. En dat verbruik is meegenomen in de SCOP berekening.

Evap.jpgHoe groter de afstand tussen de lamellen, hoe minder snel ijsvorming en hoe korter de ontdooicyclus (vergelijk: de afstand tussen de lamellen bij een air conditioner (die is heel smal))

Besparing is relatief
We hebben het liever niet over besparingen. Een diepteboring is esthetisch mooi (niets buiten), maar kan niet overal. U krijgt te maken met een vereiste schone grond verklaring, melding bij de gemeente dat er een bodem-energiesysteem wordt toegepast, en certificatie conform BRL6000-21 (de bedrijfsrichtlijn voor het bovengrondse deel van de installatie). Lucht als bron kent geen beperkingen en meldingen, geen extra kosten, en geen administratie. Er is een groot verschil in de totale investering.

Koelen
Met name bij nieuwbouw wordt koelen belangrijker. Uitgaande van 750 uur koelen is dat ongeveer 1.100 kWh per seizoen. Dit is actief koelen: de compressor draait. Bij een bodem installatie is het koelen passief: de compressor draait niet, enkel de bron pomp, en dat zal ongeveer 75 kWh zijn per seizoen. Verschil 1.000 kWh. Of dat een verschil maakt in de energiekosten, is maar de vraag. Want met zonnepanelen en een dynamisch energietarief scheelt dat veel minder.

Werkelijke cijfers
Het jaarlijkse energieverbruik afgezet tegen de totale investering is een eenvoudige berekening. Mocht u ergens lezen dat een boring een besparing oplevert van bijna 50 duizend euro in 15 jaar* tegenover een lucht-water installatie, dan is dat niet juist.

Onbeperkt
Er is echter maar een echt onuitputtelijke bron: de lucht. Met verticale boringen wordt voorgeschreven dat een nieuwbouwwoning niet drooggestookt mag worden met de warmtepomp omdat de bron dan onderuit zakt in temperatuur. Met een lucht-water warmtepomp maakt dat niets uit. Met koudere lucht verbruikt deze meer energie, en minder met warmere lucht. De kosten voor het boren, de vereisten volgens de bedrijfsrichtlijn BRL6000-21, eventueel afvoeren grond en een deel van de tuin opnieuw aanleggen, zijn dusdanig hoog dat een lucht-water machine voor de komende decennia financieel gezien een betere keuze is.

Geluid
Een Heliotherm Split (verdamper buiten en warmtepomp binnen) is extreem stil: 18 dB(A) op 3 meter vanaf het midden van de unit. De grote diameter van de verdamper en ventilator zorgt voor een lage luchtsnelheid, en dus geen windgeruis. Een Heliotherm Monobloc, met ook de compressor buiten, is waar te nemen, maar met geluidsmetingen nauwelijks. Een stille huiskamer is al 26 dB(A), en een Heliotherm zit rond de 30 dB(A) op 3 meter vanaf het midden van de unit. Omdat geluid en geluid-waarneming verschillend zijn, is de klant altijd welkom om eens te luisteren bij een Heliotherm installatie.

Fan.jpgEn hoe groter de ventilator, hoe minder toeren deze maakt (kleine ventilator: hoge luchtsnelheid, veel geluid)

Contactgegevens

HELIOTHERM NEDERLAND
DELTHERMA B.V.
Nobelstraat 9B
6902 PH Zevenaar
KvK: 72989726
Tel. 088 116 8444
info@deltherma.com
Support: support@deltherma.com
088 116 8488

Partners

Heliotherm wordt in Nederland geïnstalleerd door Competence Partners. Ook in uw regio zijn er installateurs.

Deltherma is STEK gecertificeerd, heeft BRL6000-21 voor warmtepomp systemen op bodem- of aardwarmte, en is vakbekwaam voor installaties met propaan (R290) als koudemiddel.